Punct de sprijin

Am ajuns s-o vedem și pe asta.

Credeam că poeziile învățate la grădiniță și în școala sovietică despre cât de tare iubea Vladimir Ilici copiii sunt de domeniul trecutului. Iată că Vladimir Gheorghievici vine să ne amintească de acea perioadă glorioasă. Și el tot iubește copiii! Ca de obicei, prin FB. Pentru că, deh, dacă iese în lume, oricum e înconjurat de bodyguarzi cu umbrele. Nu că plouă afară sau copiii ar fi teroriști. Ăștia încă nu știu ce viață fericită îi așteaptă. Că mai au de plătit miliardul cu procente un sfert de veac. Asta după ce părinții au fost buzunăriți dublu.

Ca de obicei, n-a citit ce a scris. Se vede de la o poștă făcătura tehnologică. Știți voi – copii, animale etc. Din lipsă de avioane militare care zboară. Că doar nu degeaba plătește puzderia de consultanți și cântăreți ai regimului. Data trecută a fost preocupat de faptul ca odraslele moldovenilor să nu cadă în capcana jocurilor de noroc. Scop nobil, ce mai! Cu n mic și N mare. Poate totuși era mai bine să ne zică cine a umplut capitala cu tot felul de cazinouri și săli de jocuri? Și cine le ține umbrela? Firește, nu cea a bodyguarzilor o am în vedere. Și cine stă în spatele acestui business deloc productiv pentru economia țării, dar extrem de profitabil? Nu, așa ceva n-o să auziți la televiziunile holdingului. Acolo e stabilitate și parcurs proeuropean. Și trompetiști extaziați de grija față de copii a coordonatorului.

Acum, după ce a rezolvat cu dependența de cazinouri, iată că s-a apucat de violență. O va rezolva și pe asta. Ca și pe toate celelalte. La televizor. E o problemă reală? Firește. Dar nici chiar el să ne spună. După ce a sărăcit o țară, după ce practic n-au mai rămas familii fără un părinte sau ambii, sau fără copii plecați peste hotare, vom discuta despre violență. Tehnologii cred că astfel umanizează clientul? Pe naiba! A mai fost, cum ziceam, și Vladimir Ilici. Despre care toți – de la creșă/grădiniță/școală/facultate ne-au tot zis că a iubit copiii. Aceea a fost da, propagandă! Tehnologii coordonatorului sunt mici copii în comparație. Au trecut ani ca să aflăm că de fapt nu i-a iubit. Nici măcar pe Nadejda Constantinovna n-a iubit-o, dar pe Zinoviev. Că a murit de-o boală urâtă. Că a ordonat să spânzure cât mai mulți preoți. Că a executat toți oponenții politici, inclusiv foștii parteneri de revoluție. Nimic nu vă amintește?! Că a făcut un experiment macabru pe 1/6 de glob, care a luat zeci de milioane de vieți omenești. Și care a luat sfârșit. Tragedia din Moldova, desigur, e la o scară mult mai mică în plan mondial. Ceea ce n-o face mai puțin sinistră.

O țară distrusă și pustiită, Moldova rămâne a fi în calea tuturor relelor,vorba cronicarului. Și a tuturor răilor, vom adăuga. Vladimir Gheorghievici, fiul adoptiv al lui Vladimir Nicolaevici, urmașul lui Vladimir Ilici…

Articol publicat în „Ziarul Național” din 17 august 2016