Punct de sprijin

Ziceam că Jinn-ul, odată ieșit din lampă, înapoi nu mai poate fi băgat.

Finita la Omerta! Mai întâi, au apărut declarațiile lui Gofman.Care e în SUA și are statut de martor principal. Mai apoi, a fost publicată lista lui Sagaidac. Care e în Marea Britanie. Au urmat declarațiile lui Usatîi. Care e (încă) în Moldova. Acum ale lui Platon. Care e reținut la Kiev. Au mai fost și alții. Practic, toți într-un glas au declarat una și aceeași – beneficiarul principal al furtului miliardului este Plahotniuc.

Deocamdată, tace Șor. Care e în arest. Tace și Yaralov. Care nu mai este în SUA. Dar nici în R. Moldova. Mai sunt mulți care tac. Încă. Important e că omerta a fost spartă. Și deja e o chestie de timp când vor începe să vorbească ceilalți. Chiar se vor lua la întrecere – cine va turna primul. Ca să-și scape propria piele. Se zice că șobolanii sunt inteligenți. Când fură ceva, cooperează. Dar când sunt închiși, se mănâncă unul pe altul…

E vreo conspirație anti-palhotniuchistă la mijloc? Cu siguranță nu. Indiferent ce schemulițe desenate cu carioci ne-ar arăta zoinițele. Prea diferiți sunt actorii și conexiunile. Și dacă declarațiile precedenților au fost deja comentate/conectate, atunci cele ale lui Platon merită o atenție deosebită. Mai întâi, pentru că e un personaj foarte informat. Asta o confirmă chiar Departamentul Justiției din SUA și FBI care vor să-l audieze înainte ca acesta să ajungă pe mâna bețișoarelor. Unde va fi redus la tăcere/negociere. Apoi, a confirmat chiar el că a avut afaceri cu Plahotniuc. Câte și de care e o altă poveste. Acum ne interesează afacerea miliardului.

Iată ce zice Platon: Este adevărat, eu și partenerii mei am achiziționat acțiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acțiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acțiunile pe care el le-a furat de la Țopi (Victor şi Viorel Ţopa – n.r.), iar eu le-am vândut apoi lui Șor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea organelor de drept. Noi am fost nevoiți să le vindem”.

Ei, acum mai apare un detaliu important, nu-i așa? De la cinea cumpărat Platon acțiunile. De la Plahotniuc. Iar Platon numai loh nu e, cu siguranță. Dacă zice, are și probe. De aceea atâta grabă pe malul Bâcului. Liniște și pace cât au fost parteneri. Acum – cu viteza luminii. Dosar, Interpol, cerere de extrădare. Să vedem reacția vecinilor, care-s tot atât de reformați ca și noi. Vor da curs justiției plahotniuchiste sau vor pleca urechea la cererea americanilor. Deloc ușoară alegerea.

De unde a luat Plahotniuc acțiunile BEM care le-a vândut lui Platon? De la Țopi, vorba holdingului. Cum? Ca de obicei. Prin atac raider. Vă mai amintiți ce cânta atunci corul de băiețași parlamentari în frunte cu soliștii Ilici și Fiodorovici? Nu-s niciun fel de atacuri raider. Pentru că (sic!) așa ceva nu-i în legislație. Citat din Lavrov și spital din Costiujeni. Poate acum este ceva în legislație despre raideri? Ba bine că nu.

Ei, acum vreau să văd o depoziție a lui Platon, depusă oficial la FBI și Departamentul Justiției SUA, contra corului autohton de procurori la telecomandă. Păduchelnița a și reacționat. Mai întâi Filat a furat totul. N-a mers. Filat și Șor au furat totul. Iar n-a mers. Scena a treia – Filat, Șor și Platon au furat miliardul. Credeți că o să meargă? Nu. Ca și tot ce a fost până acum. Serialul va continua.

Și pentru că mergem spre alegeri, mai e nevoie de închis vreo două televiziuni. Procurărașii cu carioci vor desenă trei pătrățele colorate unde la un capăt scrie BEM, iar la celălalt – tot ce trebuie atacat. Iar cretinii mediatici vor numi asta scheme detaliate. Care chipurile ar demonstra ceva…

Care e morala? Nu mi-e prieten Platon, cum am zis. Am scris despre el încă în 2012, cu toată justiția lui de Căușeni. Atunci când holdingul luase apă în gură pentru că le era partener. A făcut multe și de toate. Nu atacuri raider, ci preluări de datorii, cum a zis el însuși. Cred că trebuie să fie tras la răspundere. Dar, mai sunt convins că trebuie să vorbească. În fața justiției americane și nu a celei plahotniuchiste. Doar așa vom afla cine a furat miliardul, unde-s banii și vom putea să-i recuperăm.

* Termenul adaptat la politicul autohton îi aparține lui Octavian Țâcu

Articol publicat în „Ziarul Național” din 28 iulie 2016