Punct de sprijin

Iată că a zburat o jumătate de an de la instalarea guvernului nocturn zis și Filip. Deși am mai zis că e doar o figură de stil.

Care sunt rezultatele? Nu, nu de stabilitate e vorba. De rezultate. Concrete. Măsurabile.

Să vedem ce ne zice protagonistul. Să nu credem în adjective și să fim atenți la verbe, cum ne sfătuia Hemingway (pentru că ieri a fost ziua lui). Deci, pe puncte:

 • Astăzi se împlinește exact jumătate de an de când ne-am asumat responsabilitatea să Guvernăm în RM.

Ok. S-a împlinit. V-ați asumat.

 • Am promis că vom veni cu o schimbare de atitudine și de acțiune.

Ați promis. Da, ați promis.

 • Fiecare dintre dvs. ați oferit multă muncă și seriozitate pentru a recâștiga încrederea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare.

Ați oferit? Nu știu. Ați recâștigat? Nu. Nici a partenerilor. A noastră cu atât mai mult.

 • Cel mai important e că am reușit să stabilizăm sistemul bancar.

Minciună. N-ați reușit. Nu-i nici o confirmare.

 • Odată ce s-a ajuns la o înțelegere cu FMI, înseamnă că RM va avea un sistem bancar transparent în care să aibă încredere cetățenii.

S-a ajuns? Nu. Minciună la pătrat. Când și dacă se va ajunge, e după ce va pune FMI semnătura. Până atunci partea a doua a frazei n-are nici un sens.

 • Doar cei care nu doresc să recunoască acest lucru nu văd că Republica Moldova este alta decât acum șase luni.

Aici vă dau dreptate. Ei chiar nu doresc. Și nu văd. Pentru că e una să privești din interiorul clădirii guvernului și cu totul alta – din exterior. Moldova văzută prin geamurile fumurii a Mercedesului cu girofar este alta. Problema e că cei care nu doresc și nu văd sunt peste 90% din populație. Iar voi, cei care doriți și vedeți sunt mai puțin de 1%.

 • Statisticile spun că valoarea medie a pensiei s-a majorat cu 7%.

Statisticile spun multe. Și toate sunt în defavoarea voastră. Dacă ați vrut să vă lăudați cu cifră cu majorare (de fapt o indexare) de 7% a pensiei, poate ne ziceți și cât e minimul de existență și cât acoperă pensia?!

 • Încasările la bugetul de stat acumulate de Serviciul Fiscal de Stat şi Serviciul Vamal au crescut cu peste 1 miliard 400 milioane de lei în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut.

Trebuie să dați separat cifrele. Vama operează cu import/export în dolari, iar leul s-a dus de râpă anul trecut.

 • Volumul producţiei industriale s-a majorat în primele trei luni cu 1 %, iar industria prelucrătoare cu 3,3 %.

Iarăși operați cu cifre de creștere în lei care s-au depreciat.

 • Am reușit să repunem lucrurile pe drumul cel drept.

Înțelegem că vreți să ne luați cu bombonica.Drumul cel drept va începe atunci când veți întoarce miliardul din țările calde. Acum vreți să ni-l puneți nouă în cârcă. Iar acesta-i același drum strâmb pe care ați furat miliardul.

 • Mai avem nevoie de puțină stabilitate pentru a duce totul până la capăt.

Aveți nevoie – asta o înțelegem. Să duceți totul.Și asta o înțelegem. A mai rămas ceva de dus. Duceți odată totul! Și poate atunci când nu veți mai avea ce duce, vom scăpa de voi…

Articol publicat în „Ziarul Național” din 22 iulie 2016