Punct de sprijin

Anul acesta vom împlini 25 de ani de la declararea independenței. Cam de atunci urmăresc fenomenul zis politic din R. Moldova.

Pot să afirm că așa politică ticăloasă n-a mai fost. Firește, au fost de toate – lupte nu tocmai oneste, lovituri sub centură, trădări, coaliții monstruoase etc. Și ticăloși au fost mulți. Totuși, ceea ce vedem acum depășește orice limite. O clasă politică mai ticăloasă n-a existat. Nici chiar politică nu mai există. Doar o gașcă de ticăloși, găinari ordinari care își rezolvă problemele personale.

Credeți că voi scrie despre El Coordonatore? Nu. Cu el totu-i clar. A greșit omul ușa când a apărut la tv prima dată. A vrut să intre în politică. A intrat. Acum nu mai știe cum să iasă. N-are ieșire onorabilă. E prea târziu. De aceea, va merge până la capăt. N-a reușit și nu va mai reuși să-și spele imaginea. Indiferent de resursele enorme alocate. Nici chiar firma americană de lobby nu-l va ajuta. Nu va mai ieși din -90% de anti-rating, oricât l-ar mulge consultanții de bani, zicând că e posibil. Nu. Pentru că stabilitatea există doar în imaginația bolnavă a găștii. Iar procesul de demolare a sistemului deja a pornit. Jinn-ul, odată ieșit din lampă, înapoi nu mai poate fi băgat.

Dar vorbeam de gașca ticăloșilor. Pentru că nici proști nu poți să-i numești. Prostia presupune totuși o doză de sinceritate și ar putea fi iertată. Ticăloșenia invers, e ceva josnic și mizerabil.

Că doar nu din prostie 25 de deputați au părăsit partidele care i-au adus în Parlament și au aderat la o majoritate de adunătură ca să salveze parcursul zis proeuropean.

Că doar nu din prostie CC a confirmat că adunătura e un lucru bun și a făcut din Constituție tot ce a vrut.

Că doar nu din prostie gașca a tot demis guverne până a votat la miez de noapte un guvern care o să ducă țara de râpă, cu tot cu fanfară.

Că doar nu din prostie omul căruia îi zic președinte tace.

Că doar nu din prostie doi prim-miniștri au semnat că bugetul de stat garantează întoarcerea banilor furați din BNM de gașcă.

Că doar nu din prostie fostul șef de la BNM a vorbit prea mult și n-a făcut nimic, iar noul șef tace.

Că doar nu din prostie PG și CNA ne zic că știu mai multe decât „Kroll”, dar instrumentează dosarele mărunte.

Că doar nu din prostie CSM ține umbrela judecătorilor raideri și spălători de bani murdari, gata să sară.

Că doar nu din prostie CEC ne lămurește că cifra de peste 3,2 milioane de alegători e oficială.

Că doar nu din prostie ANRE aprobă tarifele exagerate cu firme din off-shore.

Că doar nu din prostie ne vorbesc papagalii din toate ecranele de stabilitate și marile realizări ale guvernării.

Că doar nu din prostie evită din răsputeri subiectul miliardului, pedalând pe subiectul – dar cine-i acest Gofman și cine-s acei americani care l-au primit.

Că doar nu din prostie toată gașca ne ține de proști.

Om fi noi proști. Dar nu cu toții, vorba lui Păcală. O fi partenerii, care vă dau bani, dar voi îi furați, proști. Dar nu cu toții. O fi și printre voi proști. Dar nu cu toții. Sunteți o gașcă de ticăloși. Poate am uitat pe cineva, să nu fie cu supărare…

P.S. Dacă cineva se va simți vizat și/sau lezat de cuvântul ticălos, poate să-și aleagă orice alt sinonim care-i place. TICĂLÓS adj., s.1.adj., s. abject, infam, josnic, mișel, mizerabil, mârșav, nedemn, nelegiuit, nemernic, netrebnic, (pop.) becisnic, (înv. și reg.) ticăit, (reg.) pălăvatic, proclet, (Ban.) bedaș, (înv.) fărădelege, vil, (fig.) infect, murdar.(Un om ~.)2.adj. infam, josnic, mișel, mișelesc, mizerabil, mârșav, nedemn, nelegiuit, nemernic, netrebnic, rușinos, scelerat, (livr.) ignobil, sacrileg, (înv. și pop.) parșiv, scârnav, (Mold.) chiolhănos, (înv.) blestemățesc, fărădelege, scârbavnic, scârbelnic, scârbit, verigaș, verigășos, (fig.) murdar, spurcat.(Faptă ~oasă.)3.s. bandit, nemernic, tâlhar.(Un ~ de negustor.)4.adj., s. afurisit, blestemat, câinos, hain, îndrăcit, rău, (înv. și pop.) pustiu, (pop. și fam.) pârdalnic, (pop.) împelițat, jurat, (înv. și reg.) urgisit, (reg.) pricăjit, (Transilv.) săcret.(~ul de el!)5.adj. mizerabil, păcătos, rău, urât.(Era o vreme ~.)

Articol publicat în „Ziarul Național” din 13 iulie 2016