Un fost colaborator al CNA a început să vorbească. Și am aflat multe și interesante.

Acum îl înțeleg pe șeful CNA care a zis că raportul „Kroll” e beletristică.Ziceam anterior că, dacă începe să vorbească Șor, rămânem fără clasă politică, șefi de instituții etc. Vă imaginați ce se va întâmpla, dacă începe să vorbească Chetraru? Dar Drăguțanu? Dar toți ceilalți? Cutremur de 9 grade pe scara Richter!

Deci, să le punem pe puncte, ca să fie mai clar.

  • Etapa credite neperformante. Cca 7 miliarde lei.
  • Beneficiari – toate partidele politice mari. Creditele se acordau din BEM contra gajuri simbolice și se cunoștea din start că nu vor fi întoarse.
  • Etapa carusel. De fapt – artificii contabile prin care datoriile trec de la o firmă la alta.
  • Peste 200 de firme off-shore prin care operează sistemul nostru bancar. Mai crede cineva că actuala guvernare va face lumină cine sunt beneficiarii finali? Eu nu.
  • Etapa monetizării jafului. Scoaterea $1 miliard din rezervele BNM.
  • Trei grupuri de beneficiari. Filat – Șor e doar unul din ele. Mai este grupul Platon și Grupul Plahotniuc. Unii zic că e unul și același. Deși acum sunt în disputa controlului asupra băncilor care au mai rămas.
  • Coordonatorul operațiunii e un businessman din anturajul lui Plahotniuc.
  • Lista condamnărilor se va mări. După Filat și Șor urmează Leancă. Deci, e clar că se merge pe filiera politică, pe linia verde și pe un singur grup. Vor urma funcționari publici de la ministere, BNM, CNPF etc. Dar asta e deocamdată.
  • Operațiunea încă nu s-a finalizat…

Aceasta e schema jafului în linii mari. Am explicat-o și anterior, după apariția raportului „Kroll”. Acum am primit confirmarea din interior. Procesul lui Filat care s-a încheiat ieri e doar un mic episod din toată afacerea mare. Care a fost coordonată de omul lui Plahotniuc. Acesta „a beneficiat cel mai mult din spate”. De aceea, șanse să se facă lumină în toată afacerea mare sunt puține. Cel puțin acum. Chit că martorii dispar în condiții misterioase. Madame Bețișor ne anunță despre următorul dosar deschis lui Filat. Ceea ce înseamnă că și următoarele ședințe vor fi închise. Șanse să se întoarcă miliardul – încă mai puține. Deocamdată.

Totuși, odată pornit, procesul nu va mai putea fi oprit. Se va ajunge și la toți ceilalți. Nigeria a întors $ 9 miliarde. Vom întoarce și noi…

P.S. Cel care a vorbit la tv a și fost chemat la CNA. Să vorbească? Ori să tacă?

Articol publicat în „Ziarul Național” din 30 iunie 2016