Punct de sprijin

Au fost făcute publicele datele BOP din aprilie. Rezultatele arată o neîncredere TOTALĂ a tot și toate, și – instabilitate. Nu voi comenta toate rezultatele, doar cele care mi-au părut simptomatice.

Voi începe cu mitul stabilității, care a pogorât peste Țara Moldovei.Guvernarea actuală muncește în sudoarea frunții sub steagul stabilității. Ea crede până acum că e o găselniță fericită care se pliază inclusiv pe politica de moment apartenerilor de dezvoltare. Deși am mari dubii că ultimul cuvânt mai are vreo relevanță în condițiile actuale. Cred că e tot un mit, deși interpretarea e diferită, total lipsită de substanță.

Câte lupte crâncene s-au dus de dragul stabilității. Câți politicieni, ba chiar partide întregi au fost sacrificate de dragul acesteia! Au dispărut pe rând PCRM, PLDM, acum dispare și PL ca partid. Avem majoritate stabilă (fără scandaluri, vorba lui Ghimpu). Dar ce-i asta în realitate? Pentru PDL (PD+PL, pentru că nu mai are niciun sens să le tratăm separat, am scris despre asta încă în 2011, ar trebui să fuzioneze dacă vor să treacă pragul – separat n-au șanse) au exprimat foarte multă încredere tocmai 1,8%+0,8% = 2,6%. Acesta este nucleul dur al votanților actualei guvernări. Și dacă am avea alegeri parlamentare, cca 40 000 de voturi sunt garantate pentru guvernare! Cum să nu-ți amintești de Vladimir Ilici Lenin: „Pe cale dreaptă mergeţitovarăși!”. Și dacă se vor întâmpla cumva mai multe voturi, vom ști că astea au fost cumpărate. Pentru că ratingul comun e de 3,1+1,7=4,8%. Cred că partenerii de dezvoltare ar trebui să știe cât cântărește legitimitatea actualei guvernări! Ah da, ceilalți 25 sau 26 de transfugi mai adaugă ZERO% la acest rating spectaculos. Și nici nu cred că se vor regăsi pe careva liste. Obiecte (că doar n-o să le zic politicieni!) de unică folosință.

Avem și un Guvern stabil. Ce-i drept, funcționează doar de la telecomandă. Și produce preponderent baloane de săpun care ni se arată la știri. Raportul de 100 de zile este cel mai elocvent. Avem politică stabilă! Avem și economie stabilă, la urma urmei! Într-un cuvânt – STA-BI-LI-TA-TE! Și câte osanale s-au adus acestei fata-morgana!

Ei, iată și ce cred cetățenii despre toate poveștile guvernării. A fost în BOP și așa o întrebare – Cum vedeți situația politică în Republica Moldova în prezent?

Foarte stabilă – 1,2%; Stabilă – 3,9%. Deci, doar 5% cred în stabilitate. Și asta în pofida atâtor eforturi publikistice! În schimb, 93% nu văd că situația e stabilă! Pentru că merg la magazin și la piață și văd facturile.

Deci, mitul stabilității e o ficțiune. Nu-i nici o stabilitate, ba chiar invers – e o instabilitate cvasi-totală! Rezultă că toată campania de PR cu sloganul STABILITATE a dat-o în bară și trebuie aruncată la coșul cu gunoi. Am zis asta la primii pași ai Guvernului – nu poți substitui acțiunile concrete cu PR. Acesta poate fi doar complementar rezultatelor.

Al doilea rezultat simptomatic și unic deocamdată, de când se fac măsurări în RM, e neîncrederea totală în instituții, politicieni, partide, activități, reforme – în tot!

Dacă vom parcurge rezultatele BOP de sus în jos, vom constata că la întrebările cu gradația foarte – mulțumit/ multă încredere sau mult mai bun(ă) – peste 90% din răspunsuri au rezultate sub 1%!

De exemplu – În ce măsură sunteți mulțumit de ceea ce face conducerea țării pe domenii? Foarte mulțumiți sunt de la 0,1% – în industrie, până la 0,8% – în cultură.

Foarte multă încredere în instituții:

Guvern ,2%
Parlament ,1%
Președintele ,2%
Justiție ,2%

Situația economică din RM e mult mai bună decât acum un an – 0,4%. Va fi mult mai bună peste un an – 0,5%. Sun foarte mulțumiți de situația economică – 0,2%. Fără comentarii.

Veniturile populației. Reușim să avem tot ce ne trebuie, fără să ne limităm la ceva – 0,5%. Reușim să cumpărăm și unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii (asta-i clasa de mijloc) – 2,1%. Restul – SĂRACI! Reforme democratice ziceți?!

Confirmarea. Au economii – 5%(care vor să investească/nu știu unde să investească /se tem să investească). Încă 4% au investit deja. 90% n-au economii! Ce înseamnă asta? Stabilitate…

Da, și am rămas doar cu 5 politicieni. Nici aceștia de talie națională. Cea mai mare încredere în politicieni:

  • Maia Sandu – 5%
  • Andrei Năstase – 4,6%
  • Igor Dodon – 8%
  • Renato Usatîi – 7,8%
  • Vladimir Voronin – 2,6% la limita marjei,

Ceilalți sub sau cca 1%. Deci, atâția au rămas. Ceilalți care se cred politicieni – greșesc. Președintele Timofti are tocmai 0,1%, spicherul Candu – 0,2%, premierul Filip – 0,9%.

Direcția este greșită – consideră 86% din cetățeni. Ceea ce înseamnă că lucrurile merg foarte prost. Iar cea mai mare îngrijorare a moldovenilor – viitorul copiilor (52,1%), care a ieșit pe primul loc! Ce ar însemna asta? Că nu prea văd oamenii viitor pentru copiii lor aici.

De aici și concluzia care aș vrea s-o sugerez partenerilor de dezvoltare.Să ia de la IPP cât mai multe cărți cu rezultatele BOP și să le studieze cu creionul în mână. Eu cred că e o sentință definitivă actualului regim. De aceea îmi par total deplasate declarațiile Ambasadorului SUA despre politicianul eficient Plahotniuc. Sau totuși noi înțelegem diferit ce înseamnă eficiența?! Mai nou, fotografia de familie acoordonatorului executiv cu Victoria Nuland îmi amintește povestea lui HansAndersendespre hainele noi aleregelui. Firește, e mai eficient să fii prieten cu Plohiș, căruia să-i promiți un butoi de dulceață și un coș de biscuiți. Dar aș risca să presupun că va trebui să veniți cu biscuiții în PMAN. Cât de curând…

Articol publicat în „Ziarul Național” din 04 mai 2016