Punct de sprijin

Se apropie sărbătorile. Parlamentarii nu vor mai lucra, pentru că e păcat. Vor participa la un târg de caritate unde vor cumpăra dulciuri, iar banii adunați vor fi transmiși unei familii nevoiașe. Iată și planul guvernării de a ferici țara. Câte o familie în fiecare an. Ce ziceți? Că-s 3 milioane de familii nevoiașe și câți ani trebuie pentru a le ferici? Ei, hai, să nu ne grăbim chiar așa! Vin sărbătorile, cum am zis. Iar noi jesuntem creștini. Apoi 9 mai, Ziua Europei și iunie. Bifăm repejor ceva din foița de parcurs, votăm la pachet și în ambele lecturi odată și… în vacanță! Asta, după cum știm, durează până în septembrie. În octombrie deja avem campanie electorală și iarăși n-avem timp să lucrăm, pentru că umblăm cu pomenile. Apoi alegerile, turul doi în noiembrie, inaugurarea și… iar în vacanță! Pentru că-i Crăciunul. Iar la noi e și pe nou, și pe vechi. Într-un cuvânt – stabilitate. Ca de obicei.

Au fost proteste duminică, ziceți? Nu, n-au fost. Noi privim televizorul. Iar acolo zic că au eșuat. Chiar și frații de peste Prut ne confirmă că n-au fost. Pentru că majoritatea posturilor tv n-a arătat mai nimic. N-aș vrea să merg atât de departe și să afirm că lista bursierilor Nobil de care a vorbit ex-președintele Băsescu e atât de mare. Dar nici chiar să ne scrieți pseudoanalize pe portaluri afiliate lui Plahotniuc, unde să numiți actuala guvernare proeuropeană!

Deci, n-au fost niciun fel de proteste. Iar dacă cineva afirmă că a fost la protest, e treaba lui. Ei și că a fost scoasă în capitală toată poliția din țară? Că strada 31 August (ca și multe altele din centru) a fost bucșită toată de autocare cu polițiști? Noi apărămorice edificiu, zice ministrul. E și normal – suntem țară democratică. Iată și vouă să vi se întâmple ceva acasă – sare toată poliția țării să vă apere. Nu credeți? De ce? Nu priviți televizorul? Sau poate nu acela care trebuie?

Iată răuvoitorii zic că n-avem buget. Ăștia nu susțin guvernarea proeuropeană. Deci, sunt antieuropeni și fac jocul Kremlinului. Pentru că guvernarea proeuropeană va vota bugetul! În toate trei lecturi. Și va fi stabilitate în țară. De ce nu credeți? Pensiile și salariile je se plătesc. Nu-s investiții? Or veni. Se împrumută bugetul cu 25%? Ei și? A zis doar ministrul Finanțelor că trebuie măsuri extraordinare. Poftim. Cine zice că e balon de săpun care va exploda? Noi umflăm baloanele, noi le dezumflăm. Cine zice că e ca și cum ai lua țuică pe datorie de la prăvălie? Diletanți! Noi putem să luăm pe datorie cât vrem. Apoi mai tipărim lei. Care inflație? Care devalorizare? Leul je crește, nu-i așa? Dar asta înseamnă stabilitate. Asta răuvoitorii zic că noi iarăși jupuim oamenii de sărbători.

Iar oamenii ce vor? Sta-bi-li-ta-te! Și noi le-o dăm. Nu vă uitați la televizor? Dar pe internet ați văzut ce scrie peste tot? Paștele pentru fiecare. Venim cu torba peste voi. Ouă, zahăr și ulei. Ce-i mai trebuie unui om ca să aibă un Paște fericit? Ah, da – Candu, Lupu și Filip să-i felicite la televizor. Și Timofti să umble cu ei în jurul bisericii. Împreună cu poporul. Égalité, cum ar zice polonezii. Mai exact – Liberté, Égalité, Stabilité!

Articol publicat în „Ziarul Național” din 26 aprilie 2016