sursa: independent.md

sursa: independent.md

E fierbinte la Chișinău. Cei de peste hotare mă roagă să le explic succint care este sutiația în țară și cum au ajuns unii să fie detestați în ultimul hal. Există un partid care a decis să treacă linia roșie deși putea să fie la guvernare încă mulți ani – Partidul Democrat.

În ultima lună Plahotniuc a sfidat cele mai elementare norme democratice: s-a impus  de două ori ca prim-ministru deși este neacceptat de 97% din cetățeni, a cumpărat zeci de de marionete și a crezut că țara este a lui definitiv cu această majoritate absolută. Nu-i va fi deloc greu să obțină și cele 4 voturi până la 61 pentru alegerea președintelui și caputarea definită a statului. Există doar două scenarii:

1. Primul scenariu: Alegeri anticipate
PD, PL și PLDM se opun acestui scenariu din simplu motiv că toți oscilează la limita pragului de trecere în Parlament. Locul acestora ar putea fi luat cu ușurință de forțe pro-europene noi și anume: partidele conduse de Iurie Leancă, Maia Sandu, Sturza Ion și Platforma DA (chiar și Ghimpu poate fi în această coaliție dacă are curajul să se lase oligarhi). Deși nu strălucesc nici aceștia, acum avem o alternativă europeană spre deosebire de alegerile din 30 noiembrie când cu lacrimi în ochi am fost nevoiți să votăm aceeași hoți din AIE. Unica problemă este că în cazul unor anticipate în următoarele 3-4 luni cei enumerați nu vor reuși să-și promoveze mesajele în regiuni, unii nici măcar nu au partide oficial înregistrare.

Evident mai sunt două partide moldo-ruse care ar avea de câștigat din asta mult mai mult, dar ambele au încheiat retorica pro-rusă, cel puțin pentru această perioadă. Eu însă sunt convins că aceste partide oricum nu vor avea majoritatea. Mai este și Partidul Comuniștilor care le fură din voturi, dar Voronin nu este un pro-rus. Chiar judecând după ultimul sondaj partidele pro-europene i-au mai multe voturi decât cele pro-ruse. Restul sunt povești care vin să ne sperie (pentru a câta oară) cu mâna Moscovei și Donbas. Plahotniuc cât ne sperie cu rușii reușește să fie mai rău ca ei.

2. Al doilea scenariu: Încă 3 ani de capturare a instituțiilor de stat
Moldova este un stat capturat. Mai rău ca pe vreamea lui Voronin pentru că Voronin știa foate bine că există o linie roșie care nu trebuie depășită. Ăștea au avut curajul să șatajeze chiar și Președintele țării. Un guvern votat fără întrebări în câteva minute și investit la miez de noapte nu este un guvern al poporului dar unul care fuge de oameni. Ce a pățit Ghimpu denotă furia de nedescis a mulțimii.

Acum Plahotniuc, Ghimpu, PLDM-iștii transfugi și cei 14 comuniști ne promit stabilitate. O stabilitate ca în ultimul an în care nu se mai vorbește de miliardul furat, nu se mai dorește investigația KROLL și pedepsirea celor implicați (nu doar a unui singur om). Este vorba de câteva zeci de persoane fără de care nu era posibil acest furt, inclusiv cei din nouă alianță de guvernare. Trei ani poporul nu va rezista. Nu a rezistat nici măcar 1 zi de la alegerea noului guvern.

Ajunge să fim speriați cu luptele geopolitice. Anume din acest motiv suntem obligați să facem alianțe cu marionete vândute și oligarhi care cred că au cumpărat țara. Este nevoie să fim uniți indiferent de convingerile politice și să-i condamnăm pe cei care cred că pot cumpăra Moldova pentru ca alții să nu o mai facă niciodată.

Blogul lui Andrei Fornea