Punct de sprijin

Moto: Guvern proeuropean – un guvern al PD, din PD și pentru PD

Despre tarife am scris data trecută. Protestatarii cu lumânări din fața ANRE au sugerat parțial titlul. Dar acest text nu e despre tarife. E despre Guvern proeuropean.

Și despre Marian Ilici. Cel mai mare politician al celui mai mare partid din R. Moldova. Chiar mi-i jale că n-a ajuns președinte de țară. Eh, unde aveam să ajungem acum! Care cerere de asociere, dle Leancă? O Elveție, nu alta, vorba lui Șelin. Sau un Luxemburg, dacă vă place Tarlev mai mult. Câți ani am pierdut în zadar! Dar nici acum nu-i târziu. Zău. Mai bun de președinte nu găsim. Acesta, dacă zice ceva, apoi nu că-i zis, dar și făcut! Nu credeți?

Păi, n-a zis el că Streleț trebuie să plece de bunăvoie? Și că poate veni chiar a doua zi să se așeze la masă ca să mai facă o AIE (n+1). Ei și ce dacă nu-i nici prim-ministru și nici chiar deputat? De ce ar trebui să se supere (să lase frustrările, adică)? Doar pentru că l-au demis împreună cu socialiștii și comuniștii? Păi, cum altfel să faci alianță proeuropeană? S-a spus clar – nu-i nicio suspiciune de corupție, că au toată încrederea și în om, și în politician. Doar în prim-ministru – nu! Ce nu-i clar aici? Dacă nu-i clar – mai citiți de trei ori. Dacă e scris – omul și politicianul Streleț are toată încrederea. Doar că n-are nicio funcție. Pentru că funcțiile sunt pentru PD. Cel mai mare partid. Așa cum a promis șefu. Dacă tot nu vi-i clar, mai vedeți ce zic toți jujucii din toate cele patru televiziuni și vreo douăzeci de site-uri. Ei și ce că-i același text? Mutrele doar îs diferite. Și zic că are omul firmă. Și dacă are, atunci sigur că-i corupt. Asta dacă nu pleacă. Dacă pleca singur, era totul ok. Ce nu-i logic aici?

Mai departe. A zis omul că se așează a doua zi la negocieri și face Guvern proeuropean într-o săptămână? Zis și făcut. S-au așezat. Au numărat. De la stânga la dreapta și invers. Nu iese 55. Straniu. Marian Ilici a zis că sunt sigur 55. Dar nu-s. PLDM trebuia să vină a doua zi la masă, dar n-a venit. Atunci este altă numărătoare. Cu PCRM chiar mai mult iese. Numai că ceilalți proeuropeni nu vor împreună cu Voronin. Chiar dacă acesta a zis că-i și el proeuropean. Atunci mai presăm nițel PLDM, mai cu dosare, mai cu borsetka (borsetă – n.r.)Asta ca să lase frustrările. Să vină în alianță. Ce-i drept, la colț de masă. Și fără funcții. Și fără pretenții. Pentru că cine-i cel mai mare partid proeuropean? Nu vor – nu trebuie! „Dacă ar fi să vă răspund foarte direct, v-aș spune că suntem la faza în care niște oameni politici, pe care eu personal îi consider iresponsabili, își imaginează că partidele proeuropene și moldovenii o să aștepte toată viața după frustrările lor personale… Noi vom debloca situația din țară, dar ei vor rămâne mereu cu imaginea unui partid irațional”, zice Marian Ilici. Ah, ce haute style! Iată ce înseamnă gândire de bărbat de stat – responsabil și rațional.

Ei și ce că au zis mai mulți parteneri că PD nu-i partid proeuropean? Că Vladimir Socor a declarat recent despre statul capturat în R. Moldova şi despre reţinerile diplomaţilor occidentali de a spune lucrurilor şi făptaşilor pe nume: „Numele acelei gorile de 500 de livre nu trebuie ţinut în tăcere. Acesta este miezul problemei şi trebuie abordat, nu însă cum au făcut unii diplomaţi europeni în trecut, încercând să tacă din frică faţă de domnul Plahotniuc. Această problemă trebuie abordată serios, la nivelul instituţiilor de drept internaţionale.”?

Cine știe mai bine situația din Moldova – ei sau noi? Să-și caute de treabă la ei acasă, că nu pot face ordine cu refugiații și teroriștii. Nouă așa Europă ne trebuie? Ori așa comisari ca Fule care nu poate înțelege ce-i acela Guvern proeuropean? Pentru dl. Fule în special, dar și pentru toți ceilalți ambasadori, experți, care nu se știe ce au învățat prin universitățile acelea ale lor, iată formula noastră simplă și clară:

Guvern proeuropean înseamnă – un guvern al PD, din PD și pentru PD.

Așa că, dacă a zis Marian Ilici că vom avea Guvern proeuropean, așa și va fi! Chiar dacă vor trebui să voteze din nou socialiștii și comuniștii. Într-o săptămână. Cum a promis. Pentru că nimic nu-i mai important decât un Guvern proeuropean. Eu aș zice că e bun de președinte. Sau de premier. Asta cum va hotărî șefu.

Au crescut tarifele, ziceți? Păi, așa crăștăm Moldova…

Articol publicat în „Ziarul Național” din 16 noiembrie 2015