Cu certitudine, e vorba de un eveniment pozitiv, dar reluarea dialogului dintre cele două maluri are multe variabile necunoscute, inclusiv aspectul ce ține de factorul rusesc. Aceste lucruri le-am abordat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

În continuare este prezentat un fragment al acestui interviu.

Dionis Cenuşă: „Din punctul meu de vedere este prea devreme să facem supoziții optimiste. Bineînțeles, Tiraspolul are nevoie de un dialog constructiv cu Chișinăul, la fel cum Chișinăul are nevoie de acest dialog. Aș vedea mai degrabă o situație în care ambele părți câștigă. Situația în care se află la moment Tiraspolul, mă refer aici la situația social-economică, este clară intenția regiunii transnistrene de a se apropia într-un fel sau altul de Chișinău.”

Europa Liberă: Dar ce rezultate clare, în viitorul apropiat, ar demonstra că dialogul între Chișinău și Tiraspol merge cumva pe o notă pozitivă?

Dionis Cenuşă: „În primul și în primul rând accelerarea contactelor politice dintre Chișinău și Tiraspol. Aici ne referim la activitatea grupurilor de lucru, dar în primul rând contactul direct dintre puterea executivă de la Chișinău și reprezentanții administrației de la Tiraspol. Și aici, într-adevăr, vedem ceva foarte pozitiv. Va fi stabilită ziua când prim-ministrul moldovean se va întâlni cu reprezentantul administrației de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Asta, cel puțin, a declarat doamna Ștanski.

Dionis Cenuşă: „Dacă e să urmărim atent comportamentul oficialilor de la Tiraspol, atunci când ei declară ceva, asta înseamnă că ei sunt predispuși spre un asemenea lucru. Deseori, ceea ce declară partea moldovenească nu se realizează în practică, dar atunci când Tiraspolul spune ceva, atunci se intuiește că într-adevăr ne putem aștepta la asemenea lucruri. Și în cazul dat, vorbim despre o întrevedere între domnul Gaburici și Șevciuk.”

Europa Liberă: În cursul anului trecut, liderii de la Tiraspol au luat o serie de măsuri nepopulare care se referă la reducerea cheltuielilor bugetare. Vorbim de reducerea timpului de lucru, reduceri de personal, îngheţarea beneficiilor sociale la nivelul lor actual. Se relatează că Federaţia Rusă a transferat Tiraspolului 522 de milioane de ruble ruseşti, aproximativ 156 de milioane de lei. În ce măsură acest ajutor poate acoperi necesităţile regiunii?

Dionis Cenuşă: „Bineînțeles că nu acoperă nici pe departe necesitățile reale ale regiunii, având în vedere un deficit de circa 40 de procente în bugetul pentru anul 2015 al regiunii, și acesta s-ar ridica la suma de 400 de milioane de dolari, dacă e să urmărim datele disponibile. Ceea ce vor face cu siguranță aceşti bani oferiți de către Federația Rusă, este reducerea tensiunilor sociale pe malul stâng.

Interviul integral poate fi citit pe pagina Radio Europa Liberă

 

Sursa: OBSERVATORUL POLITIC