fes    ape

 

 

 

 

KP5A9666Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman, deschide parantezele în legătură cu Nota Informativă a partenerilor de dezvoltare înaintată Guvernului și cu așteptările pe care Occidentul le are de la noua coaliție de la Chișinău.

Interviul a fost realizat de Lina Grâu – expert pe politică externă și relații internaționale, coordonator de programe APE, pentru Emisiunea radiofonică ”Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă”. Emisiunea radio și Newsletter-ul sunt parte a proiectului FES şi APE “Dialoguri de politică externă”.

Conținutul poate fi preluat liber cu menţionarea sursei.

 

 

 

Lina Grâu: Nota informativă pe care ați înmânat-o Guvernului pe data de 4 martie este discutată de experți și societatea civilă și mai mulți experți spun că aceasta este o avertizare pentru coaliția de la putere. Care a fost de fapt mesajul și intenția partenerilor de dezvoltare?

Ingrid Tersman: În primul rând vreau să vă spun că această Notă Informativă a fost convenită mai multe luni în urmă, am decis să o elaborăm împreună, este un efort comun al mai multor parteneri de dezvoltare și, în egală măsură, și un mesaj comun către noul Guvern în legătură cu ce speranțe și ce așteptări avem. Este concomitent o privire de ansamblu, dar și una foarte detaliată și acoperind multe domenii unde am văzut că este nevoie de reforme și de modernizare. Iar acțiunile pe care le propunem urmează și trebuie să fie implementate. Documentul este unul destul de voluminos, vine cu recomandări, iar recomandările sunt grupate de diferite segmente temporale. Unele măsuri noi considerăm că sunt important de făcut chiar imediat de către noul Guvern, implementarea altora va dura ceva mai mult timp.

Aș spune că este o viziune colectivă a partenerilor de dezvoltare asupra reformelor care sunt necesare pentru țară. O parte dintre acestea au fost deja convenite între UE și Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Și mesajul nostru a fost: „Accelerați reforma!”. Eu personal am spus la întâlnirea cu primul ministru că a fost pierdut mult timp și acum trebuie de muncit din greu pentru a face ca reformele-cheie, care vor moderniza Moldova, chiar să pornească. Și eu cred că știm cu toții despre care reforme este vorba: bineînțeles, reforma sectorului de justiție și a sistemului Procuraturii, o muncă foarte sinceră și devotată în lupta cu corupția, deoarece corupția este o problemă dureroasă ce împiedică dezvoltarea țării și a cetățenilor.

Deci, aceasta a fost, aș putea spune, o ofertă din partea noastră către Guvern. Este analiza noastră comună, în ideea că dacă se va ține cont de această ofertă și dacă se va lucra în conformitate cu acest orar, țara va fi modernizată pas cu pas. Iar în cazul în care veți decide să faceți acest lucru, noi, ca parteneri de dezvoltare, vom fi alături pentru a susține țara și cetățenii.

Lina Grâu: Documentul este foarte complex, aveți specificate aici acțiuni foarte concrete care trebuie îndeplinite pe termen scurt, mediu și lung. Cum planificați să monitorizați dacă autoritățile chiar țin cont de acest grafic?

Ingrid Tersman: Ce am făcut săptămâna trecută a fost să-i înmânăm documentul primului ministru. Următorul pas va fi, desigur, pentru Guvern, să studieze Nota Informativă, pentru că este un document amplu și detaliat și va lua timp pentru a-l studia. Și ne așteptăm să avem în următoarele săptămâni discuții foarte bune cu Guvernul pe conținutul acestui document și atunci vom vedea cum vom acționa mai departe.

Pentru noi este o cale cu adevărat bună de urmat și vom monitoriza, bineînțeles, activitatea noului Guvern. Eu știu că Guvernul are multe provocări în față. Dar provocările sunt pentru a fi depășite. Și mai cred de asemenea că atunci când ești un Guvern nou, anume acesta este momentul de a adopta deciziile politice dificile și de a porni reformele dificile. Este cu mult mai ușor să faci acest lucru chiar de la începutul mandatului decât mai târziu, când autoritățile ajung din nou în preajma alegerilor.

Deci, mesajul nostru către Guvern a fost: „Vă rugăm, munciți din greu. Când o veți face, vom fi aici pentru a vă susține. Acestea sunt măsurile care trebuie întreprinse și aceasta este viziunea noastră comună”.

Lina Grâu: Ce conexiune va fi între viitoarele tranșe de asistență financiară europeană și aceste recomandări?

Ingrid Tersman: Asistența financiară din partea UE este întotdeauna condiționată de reforme și de felul în care țara realizează criteriile convenite între UE și țara respectivă. Cred că acum sunt în derulare discuții dintre Guvern și Banca Mondială cu privire la nevoia de acțiuni ferme în sectorul bancar și financiar. Și cred că Banca Mondială vrea să vadă acțiuni prompte înainte ca suportul financiar occidental să poată continua pentru Republica Moldova. Iar suportul oferit de UE este în conexiune directă cu suportul și decizia Băncii Mondiale.

Același lucru se referă și la suportul Suediei pentru reforme și cooperare. Avem directive foarte clare din partea Guvernului suedez – suportul suedez va fi oferit condiționat de reforme. Și este o sarcină foarte serioasă pentru noi să ne asigurăm că programele asupra cărora lucrăm cu partenerii moldoveni vor produce rezultatele convenite.

Lina Grâu: Experții cu care au stat de vorbă sunt sceptici în ceea ce privește capacitatea noului Guvern de la Chișinău de a realiza planul de reforme prezentat de partenerii de dezvoltare. Credeți că în societatea moldovenească există forțe care să pună presiune pe guvernare pentru a realiza aceste reforme dificile?

Ingrid Tersman: Mai întâi de toate, eu nu voi face o evaluare a Guvernului care este în funcție doar de puțin timp. El are în față provocări dificile – știm acest lucru. Cred foarte mult în faptul că este de datoria societății moldovenești, a societății civile, a presei și a cetățenilor să ceară cu fermitate de la autorităților alese să fie responsabile. Același lucru se întâmplă și în țara mea, atunci când autoritățile alese sau Guvernul nu livrează ceea ce au promis atunci când au cerut votul.

Dar în Republica Moldova acum de-abia am avut niște alegeri și cred că acum este chiar foarte important ca Guvernul să arate cetățenilor angajamentul său față de reforme și chiar să facă ceea de ce oamenii au nevoie. Iar noi știm că nevoile sunt mari, Moldova este o țară săracă, iar situația din regiune este fragilă. Și eu cred că reformele sunt factorul de care este nevoie pentru a stabiliza situația și a ajuta țara să devină mai rezistentă, precum și pentru a construi încrederea cetățenilor față de autoritățile alese.

Lina Grâu: Care este riscul pentru Moldova dacă ratează calea europeană?

Ingrid Tersman: Eu cred că Moldova are foarte puține opțiuni. Moldova are nevoie să devină o țară de succes unde cetățenii să aibă o viață decentă. Eu cred în faptul că Moldova are nevoie de modernizare. Putem numi acest proces reforme europene, apropiere de UE, sau îl putem numi bună guvernare.

Chiar nu este important cum este numit procesul, mai important este ca societatea să continue să se modernizeze, ca structurile statului și sectorul justiției să fie responsabile în raport cu cetățenii și să existe predictibilitate pentru de afaceri în țară, indiferent dacă sunt afaceri locale sau internaționale, deci să existe încrederea de a investi în țară pentru o creștere economică. Și, bineînțeles, ajustarea la standardele internaționale, care în multe cazuri sunt standarde UE, va face ca produsele moldovenești să poată fi vândute pe piețele internaționale, inclusiv în UE. Dar acesta, bineînțeles, este un proces care ia timp. Dar acest proces trebuie accelerat și, când acest lucru se va întâmpla, vom fi aici pentru a oferi asistență.