fes    ape

 

 

 

 

Viorel Chivriga, expert asociat la IDIS Viitorul, spune că actuala clasă politică s-a decredibilizat în fața societății și este optimist că în următorii ani o nouă generație de lideri va apărea în Republica Moldova.

Interviul a fost realizat de Lina Grâu – expert pe politică externă și relații internaționale, coordonator de programe APE, pentru Emisiunea radiofonică ”Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă” din 31 ianuarie 2015. Emisiunea radio și Newsletter-ul sunt parte a proiectului FES şi APE “Dialoguri de politică externă”.

Conținutul poate fi preluat liber cu menţionarea sursei.

 

Viorel Chivriga: Guvernul minoritar va fi unul șantajabil și inapt de reforme

chivriga

Lina Grâu: În ce măsură un Guvern minoritar va putea fi viabil în condițiile Republicii Moldova?

Viorel Chivriga: Eu consider că această guvernare minoritară este o experiență unică, dar nu cea mai bună. Asta, pentru că într-un mediu politic instabil apare o guvernare care nu va avea suportul necesar pentru implementarea acțiunilor din programul de guvernare. În al doilea rând, cred că situația va genera multe momente de instabilitate care nu vor putea fi gestionate de Guvernul minoritar. În plus, probabil că vom intra într-un făgaș de negocieri continue pe subiecte vitale pentru funcționarea Republicii Moldova.

Și să știți că aici nu prea avem exemple bune. Să ne amintim doar de faptul că după scrutinul din 30 noiembrie partidele parlamentare negociază deja de două luni. Vă dați seama ce va însemna ca fiecare măsură de reformă care are adepți și adversari să fie negociată de oamenii care sunt acum în Parlament?

Eu cred că intrăm și într-o perioadă a moțiunilor, iar Guvernul va fi în permanență supus presiunilor din partea partidelor parlamentare. Vom avea un Guvern care va fi șantajabil, va fi presat și nu va avea timp pentru a realiza programul de guvernare. În opinia mea, e cea mai proastă soluție din cele posibile la acest moment.

Lina Grâu: Coaliția minoritară dintre PLDM și PD a fost imediat criticată sub mai multe aspecte. În plan politic a fost criticată alinierea partidelor zis pro-europene cu Partidul Comuniștilor, s-a pus la îndoială capacitatea acestei coaliții de a continua vectorul european, iar al treilea aspect criticat a fost faptul că se pune sub un semn mare de întrebare lupta cu corupția în Republica Moldova.

Viorel Chivriga: Bine, discuțiile cu partidele de stânga trebuie să fie purtate. Trebuie să se discute asupra problemelor-cheie pe care le avem în societate și să se ajungă la un consens.

Însă atunci când vine vorba despre un program de guvernare, atunci, dacă nu se ajunge la un consens între partidele care sunt interesate să guverneze țara, se creează de fapt un mediu în care vor exista permanent probleme. În cazul unei guvernări de dreapta-stânga, cum ar fi posibila guvernare compusă din partide diferite cum ar fi PLDM, PD și Partidul Comuniștilor, avem o garnitură de oameni care au viziuni prea diferite.

La prima etapă cred că probleme mari nu vor fi, dar acestea vor apărea atunci când vor trebui soluționate chestiuni importante. Și aici câteva exemple pot fi reprezentate de subiectele moțiunilor de cenzură care au fost discutate intens în Parlamentul anterior, de exemplu reformele în educație. Eu chiar nu-mi pot imagina cum se poate finaliza această reformă în condițiile în care garnitura de oameni care trebuie să o promoveze au opinii complet diferite. Același lucru s-ar referi și la mai multe măsuri de reformă și pe alte dimensiuni – în economie, în justiție.

Intrăm într-o perioadă când fiecare componentă din Parlament va dori finalități diferite pentru aceste reforme și să știți că o garnitură poate să guverneze numai atunci când are suport politic, când fiecare entitate vede soluțiile într-un mod comun. În condițiile în care fiecare are opțiuni diferite, lucrurile încep să nu mai meargă atât de bine. Iese ca în fabula lui Donici, cea cu racul, lebăda și știuca – cineva va dori ca reformele să arate într-un fel, altcineva va dori ca rezultatele să fie altele, iar cineva nu va dori în general niciun fel de reformă.

Lina Grâu: Nu riscă Republica Moldova să piardă ultimul tren al vagonului către UE, odată formată această coaliție informală cu opoziția comunistă? Deja asistăm la o schimbare a retoricii Partidului Democrat, liderul căruia a spus că nu are rost ca Republica Moldova să depună o cerere de aderare, pentru că aceasta oricum va fi respinsă…

Viorel Chivriga: Cred că riscul este unul iminent. Asta, chiar dacă la modul declarativ fiecare partid a spus în nenumărate rânduri că vectorul european e unicul posibil pentru Republica Moldova. Acest lucru l-a făcut și Partidul Comuniștilor, care a avut multe inițiative bune din 2005 încoace, dar și partidele de dreapta. Dar să știți că a declara e una, dar de a face e cu totul altceva. Și în cazul dat, când am ajuns la etapa decisivă – cea a implementării Acordului de Asociere, trebuie să înțelegem că parafarea, semnarea, ratificarea sunt etape destul de importante, dar la etapa implementării cel mai mare risc ține de existența voinței politice de a face schimbări. Iar aceste schimbări de multe ori vor fi torpilate, nu vor fi dorite chiar de unii actori destul de importanți din coaliția actuală. Și asta, pentru că reformele produc niște schimbări care pot atinge zonele de interes ale unor persoane și grupuri din coaliție, care pot fi unele majore.

Să luăm de exemplu justiția. Justiția nu poate fi reformată fără a se face o ordine elementară în rândul judecătorilor. Și vă asigur că practic nu există judecători care ar vrea ca sistemul judecătoresc să fie schimbat. În domeniul economic, luați de exemplu monopolurile. Sunt și persoane, și grupuri de interese în cadrul coaliției care nu doresc ca aceste monopoluri să fie eliminate. Medicina, sau sănătatea, e un alt domeniu în care există interese mari de grup. O bună parte dintre cei care sunt conectați la acest sistem și profită de pe urma acestuia nu vor dori în niciun caz ca sistemul să fie reformat.

Lina Grâu: Negocierile din momentul alegerilor și până la semnarea acordului de coaliție minoritară dintre PLDM și PD au durat aproape două luni, timp în care societatea s-a arătat extrem de nemulțumită de prestația clasei politice de la Chișinău. Ce semnal de fapt a trimis clasa politică către societate prin această tergiversare?

Viorel Chivriga: Este un semnal foarte prost, din simplul motiv că s-a constatat că aceste partide, care au guvernat și au cerut votul alegătorilor pentru încă un mandat, de fapt nu au avut o strategie acceptabilă pentru perioada de după alegeri.

Negocierile care au durat mai bine de două luni arată că responsabilitatea partidelor politice e la pământ. În Republica Moldova deja e o axiomă faptul că politicienii spun una și fac de fapt cu totul altceva.

În cazul dat, existau toate premisele pentru ca o coaliție să fie creată foarte rapid după alegeri, programele electorale aveau foarte multe elemente comune, partidele au deja o experiență de a guverna țara în comun, există o claritate cu privire la marile divergențe care au existat până acum și care au fost soluționate pe parcursul ultimilor patru ani. În același timp, există și un program de guvernare care a fost realizat nu în totalitate, din care pot fi extrase mai multe elemente.

În același timp, avem Acordul de Asociere – un document care prevede niște responsabilități și niște obligații față de partenerii de dezvoltare. Acest Acord putea fi plasat chiar pe masa negocierilor, ca document de bază pentru viitorul program de guvernare și care ar fi unit în jurul său toate partidele pro-europene. Practic totul era pregătit pentru a avea un program de guvernare, au existat niște repere clare pentru a porni de la începutul ciclului electoral cu dreptul. Dar s-a întâmplat ca de obicei la noi și s-a pășit de fapt cu stângul.

Lina Grâu: Oamenii se arată, într-adevăr, foarte dezamăgiți de actuala clasă politică. Are societatea moldovenească șanse de a genera noi partide, noi lideri pentru a schimba fața actualei clase politice, o parte dintre care se trage încă din perioada sovietică?

Viorel Chivriga: Republica Moldova e cu totul alta decât cea care era la începutul anilor 90. Moldova s-a schimbat. Avem și oameni foarte bine pregătiți, oameni care doresc o schimbare în țară. Dacă e să vorbim anume despre elita politică, noi nu avem acum o elită. Această elită politică trebuie să fie crescută, educată și protejată până când va ajunge la maturitate.

Dacă e să vorbim despre partide politice, să știți că problema nu este în partidele în sine, ci în oamenii care le conduc, în cercurile care obțin beneficii din prestația partidelor politice, grupurile economice care în mare parte nu sunt interesate ca în Republica Moldova să aibă loc un amplu proces de schimbare.

Dar avem totuși o generație tânără, o generație nouă, oameni cu studii în afara țării, oameni care gândesc altfel decât politicienii actuali. Și probabil că ei vor crea un nucleu pentru partidele politice, pentru mișcările care într-adevăr vor reforma țara. Dar avem nevoie de ceva timp pentru asta. Și probabil că în perioada mandatului actualului Parlament astfel de mișcări, astfel de partide vor apărea pe scena politică a Republicii Moldova. E nevoie un pic de așteptat și să știți că schimbarea se va produce.