EU-MoldovaScriam ieri, pornind de la tabloul abstract pe care-l pictează de 7 săptămâni cei 3 lideri proeuropeni, că PCRM nu este un partid proeuropean. Premisa de la care porneam, însă, conform căreia PLDM, dar mai ales PD, n-ar fi avut nici o legătură cu PCRM încă de prin primăvară, s-ar putea dovedi doar parțial adevărată.

Dacă și-ar fi asumat viziunile și faptele, deschizând dezbaterile către societate, liderii noștri nu s-ar mai fi pomenit astăzi în rolul unor jongleri care caută sinonime joi pentru declarațiile făcute miercuri. Tabloul nu este doar abstract, ci și trist. Partidul Liberal Democrat riscă să facă greșeala care-i poate costa existența formațiunii așa cum o știm astăzi, dacă renunță la Leancă în funcția de premier.

Dacă nu va mai controla guvernul, pârghiile prin care i-au făcut până acum să-și asume integrarea europeană, vor dispărea treptat. În plus, vor pierde irecuperabil simpatia moldovenilor școliți și proeuropeni, care nu mai vor să privească în trecut prin prisma PCRM, renegându-i pe toți cei care i-ar târî înapoi în ”era Voronin”. Iar acest tip de electorat este în continuă creștere, mai ales în afara granițelor, respectiv renunțarea la el ar fi catastrofală pentru un partid proeuropean și chiar pro-NATO (pe alocuri, în momentele de criză).

Partidul Liberal ar fi, de asemenea, perdant în cazul unei coaliții PCRM-PD-PLDM, sau a instituirii unui guvern minoritar. Acesta, cu ale sale 9-10% ar rămâne singur în fața putiniștilor lui Dodon, a proeuropenilor, dar și a bătrânului general. Discursul lor se va alinia, la fel cum s-a aliniat și din iarna lui 2013, la cel al opoziției antieuropene. Neavând ce să propună în locul criticilor și alimentându-se din erorile oponenților, PL va avea mari probleme, apărând riscul pierderii primăriei Chișinău, dar și a puținelor primării din republică. În asemenea condiții, ei ar putea fi înlocuiți până la următoarele parlamentare de un nou partid proeuropean, pro-NATO și care-și asumă identitatea națională românească.

Ne poticnim, așadar, în lipsa de viziune a liderului PL și de ambiția sa de a arde etapele. Nici societatea, care mituiește din obișnuință, nici funcționarii, care acceptă mita din obișnuință, nu sunt, în majoritatea lor, gata de reforme dure. Majoritatea dintre noi nu s-a așteptat nici măcar la 55 de mandate pentru AIE, fiind conștienți că majoritatea populației este departe de a înțelege rostul integrării europene, fiind ancorați în continuare în URSS, deci într-un modus vivendi putred. RM mai are nevoie de acești 4 ani de guvernare AIE, pentru a face din antieuropeni o minoritate. Sunt sigur că și cei din  PL sunt conștienți de acest lucru. Acum PL are șansa să dovedească, apoi să exploateze electoral, faptul că, pentru ei, ireversibilitatea proiectului european și implementarea Acordului de Asociere reprezintă scopul suprem, dincolo de ambițiile partizane.

Citiți continuarea pe TudorCojocariu.eu