moldova-intre-est-si-vest-300x150Stimați cetățeni, la 30 noiembrie 2014, a-ți ales nu doar partidele care vor accede în Parlamentul Republicii Moldova, ci și strategia de dezvoltare/parcursul geopolitic a acesteia. Bătălia a fost una grea pentru toate partidele, fie de centru-dreapta sau de centru-stânga.

Un factor destabilizator al democrațiilor în tranziție este extremismul. Cetățenii, prin vot, au decis să urce un partid extremist mai sus de pragul electoral, peste limită. În fine, acest factor este măsurabil. Oamenii se confruntă cu sărăcia, stânga a ales metoda de campania bazată anume pe acest factor. Oamenii au crezut, aceștia au votat. Admis e faptul general valabil că democrația este metoda prin care se ajunge la câștigarea votului popular.

Din principiile construcției unei democrații în Moldova s-au respectat principiile de bază ale acesteia.

1. Pluralismul, elementul central al democrației moderne ori multitudinea de grupuri plasate într-un raport electoral competițional garantează cel mai bine respectul drepturilor și reducerea inegalităților politice. Am avut 21 de partide înscrise cursa electorălă și 4 candidați independenți. În această campanie cetățenii au inclus și posibilitatea de a se opune celor mai înalți demnitari ai statului.

2. Cetățeanul, cel care prin vot decide cine să guverneze următorii patru ani, a ales totuși Vestul. Raportat la cifrele cumulate de toți candidații electorali, poziția geopolitică exprimată este:   825.898- pentru UE, respectiv  746.746- Uniunea Vamală.

Continuare pe  romancernelea.com