DSC00609 DSC00675

 

 

 

 

 

 

 

 

Acum un an, la Vilnius, R.Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE. În mijlocul Vilniusului, pe un ger cumplit, ucrainenii îi cereau lui Ianukovici să semneze și el documentul. Ianukovici nu a semnat. De fapt, a adus războiul la el acasă și a pierdut țara.

Între timp, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, documentul a intrat leo litraprovizoriu în aplicare și a început să aducă primele beneficii, inclusiv exportatorilor care fac comerț cu UE. Într-un timp foarte scurt, Acordul a fost ratificat de Parlamentul European și de alte 9 state ale UE, iar Republica Moldova este cotată cu cele mai bune șanse de aderare într-o anumită perspectivă (de 5-10 ani) la UE (potrivit unor studii care s-au făcut la Kiev – sursa: Leo Litra).

Am obținut liberalizarea regimului de vize și putem călători liber în Europa, Comisia Europeană a deschis piața UE pentru fructele, legumele și vinurile noastre. Au început să fie date în exploatare drumuri făcute pe bani europeni la calitate europeană (și americană). Partenerii occidentali pun la modul serios problema combaterii corupției și reformării justiției MD.

Un parcurs care are toate premizele pentru a continua și a deveni un succes. Da, chiar dacă lucrurile nu merg nici brici și nici strună, chiar dacă suntem abia la început și chiar dacă avem o clasă politică așa cum este, tentată de cele mai multe ori să ne țină de fraieri și să confunde banii publici cu propriul buzunar.

Numai că mai există în această ecuație și necunoscuta interesului rusesc de a nu admite evoluții pozitive și nici „evadarea” R.Moldova din sfera sa de influență, interesul de a destabiliza situația cu orice preț. Există elementele lumpen care au fost lăsate nestingherite să-și vadă de interesele lor pe scenariul Donbass (și Crimeea). Și, din punctul meu de vedere, ar fi de investigat cum și de ce s-a ajuns atât de departe în acest joc, de ce autoritățile au admis un element evident criminal, cu bani care de la bun început se știa că vin din Rusia, să-și crească notorietatea și să se qvasi-legalizeze în mediul politic autohton – dar cred că asta e o altă poveste și cred că adevărul nu-l vom afla, la fel cum a fost și cu evenimentele din 7 aprilie 2009.

Din punctul meu de vedere, chiar dacă unii spun că s-a acționat prea târziu și în interes electoral, este bine că autoritățile au reacționat la abuzul interlop numit Usatîi. E bine că s-a investigat și că există probe. În mod sigur s-a lăsat intenționat aceste lucruri pentru ultimul moment și categoric există partide și șefi de partide care au avut interes, au manipulat și alții care au ieșit în avantaj după ce Usatîi a fost dat în gât. Dar pentru mine este important că acest pericol public cu trecut criminal a dispărut din spațiul public (cică între timp a fugit în Rusia), că nu-l voi vedea în Parlament în următorii patru ani și că în calitate de contribuabil nu-i voi plăti salariul de deputat bratanilor lui renato. Da, eu mă bucur că la Chișinău nu a funcționat scenariul Crimeea, când mai întâi în legislativul local au fost aduși lumpenii-oportuniști (bratanii) anilor 1990 (aici puteți citi un material foarte bun despre Crimeea și lumea interlopă, înainte și după anexarea de către Rusia), după care prin votul acestora a fost legalizată o anexare teritorială.

Eu consider că în acest caz structurile de forță și-au făcut datoria să apere securitatea statului și să mă protejeze de influențe destabilizatoare venind din afara țării – singura mea obiecție este că nu au acționat mai repede și mai prompt. Eu văd o mare diferență dintre luptă politică și democrație pe de o parte și terorism, populism banditesc și instigare la violență. Mai ales că avem Ucraina atât de aproape, mai ales că s-a văzut din start că este același scenariu de destabilizare. Vorba aia – dacă nu vrei să te taie, nu fi oaie!

***

Acum un an, la Vilnius, R.Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE. Între timp, regiunea în care suntem s-a schimbat definitiv și ireversibil pentru multe decenii înainte, iar Moldova are în sfârșit șansa istorică de a se rupe de sfera de influență rusească și de a-și construi un viitor european.

Rusia a demonstrat că este în stare de orice provocare, că războiul și miile de morți pentru ea nu contează dacă astfel își poate obține scopul. Rusia a adus sărăcie, mizerie, frig și foame acolo unde a reușit să-și impună dominația.

Nu acesta este viitorul pe care îl dorim pentru noi și pentru copii noștri, nu-i așa? Alegerea se va face în aceasta duminică. Mergeți la vot, votați Europa și aveți grijă la provocatori. Am mare încredere că luciditatea și înțelepciunea vor învinge. Haideți să învățăm din greșelile altora, vă rog…