Pe 5 noiembrie, la scurt timp după primul tur al prezidențialelor din România, am scris o analiză statistică și am încercat să modelez situația din turul 2. În acest articol voi prezenta principalele teze expuse în acel articol și în ce mod ele s-au confirmat în realitate. Lectură plăcută!

Notă: cu text îngroșat sunt citate din articolul precedent.

1. Chiar dacă titlul articolului era „Analiză statistică: Ponta sau Iohannis?” și chiar dacă în articol dădeam șanse mai mari lui Ponta să câștige, totuși link-ul la articol l-am făcut așa: bologan.com/iohannispresedinte. În realitate – Klaus Iohannis chiar a devenit președinte.

2. Victor Ponta poate ușor conta pe sprijinul lui DD, cu care este compatibil în proporție de 53%, dar și pe CVT cu care același indicator este 35%. În realitate, cu puțin peste 50% din alegătorii lui Dan Diaconescu au votat cu Ponta (aici mă refer la datele exit-poll). Astfel, partea corectă e că mai mulți au votat cu Ponta, partea care nu s-a îndeplinit – că nu o proporție mare din alegătorii celor 2 candidați au votat cu Ponta.

3. În rest, avem corelații negative, începând cu Monica Macovei (-26%), Klaus Iohannis(-45%) și candații de etnie maghiară (-57% și -65%). (notă: referitor la Ponta). Într-adevăr, sub 10% din alegătorii Monicăi Macovei au votat în turul 2 cu Ponta, iar 85% din etnicii maghiari au votat cu Iohannis și doar 15% cu Ponta.

4. Pentru Klaus Iohannis veștile sunt mai puțin bune. El nu are niciun „aliat” clar. Adică nimeni dintre contracandidați nu a acumulat constant mai multe voturi acolo unde și Iohannis lua mai multe voturi. Monica Macovei este singurul! candidat cu care Iohannis are o corelație pozitivă privind votul în județe. Adevărul e că Monica Macovei a fost unicul candidat ce a declarat deschis că îl susține pe Iohannis și 90%+ din voturile ei au mers la el. Totuși, peste 85% din voturile Elenei Udrea de asemenea au mers la Iohannis.

Faceți click aici pentru continuarea articolului în care veți afla de ce Iohannis a câștigat, iar Ponta a pierdut alegerile, dar și cum s-au reflectat în realitate concluziile articolului meu din 5 noiembrie 2014.