offlineLeancă

Ieri am fost la un offline cu Prim-ministrul Republicii Moldova, dl Iurie Leancă. Am fost invitat în calitate de blogger, deși nu mă consider astfel și de vreo 3-4 ani n-am participat la așa offline-uri. Reieșind din asta, vin cu impresiile mele de ieri de la off-line:

Referitor la aspectele organizatorice: am spus-o și Lilianei că nu vin la offline pentru vin și plăcinte și că aș fi venit chiar dacă pe masă ar fi fost doar câte un pix și foaie sau nimic. Dacă mă întrebați dacă am servit în așa condiții, vă răspund că da! vin alb Luncuța, ediție limitată, din Căușeni, foarte bun, vă recomand și vouă 🙂 Un alt aspect, off-line-ul în sine nu a fost suficient de bine organizat, cine era mai aproape de premier și mai îndrăzneț, a pus mai multe întrebări, ceilalți s-au mulțumit cu 1-2 maxim. Nu mi-a plăcut că s-au pus multe, dar multe întrebări despre relația dintre Leancă și Filat, de parcă premierul ar fi putut să spună: „știți băieți, relația noastră nu-i bună” sau ceva de genul. Atât timp cât ei sunt în același partid, nu veți auzi nicio o critică reciprocă, chiar dacă unul îl susține pe Ponta și altul pe Iohannis. Un alt aspect ce nu mi-a plăcut: utilizarea sintagmei „off the record”, pe care am auzit-o prima dată la Marian Lupu în 2010. Cred că dacă sunt lucruri cu adevărat off-the record, ele nici nu trebuie spuse. Acum eu nici nu mai înțeleg din discuția pe care am avut-o, despre ce se poate de scris și despre ce nu.

Referitor la discuție: am adresat o întrebare ce mă interesează, în contextul în care dl Leancă afirma că membrii societății civile trebuie să lucreze la stat. Întrebarea a fost dacă el consideră normal că după 2009, cei mai buni specialiști din societatea civilă, în speță – economiști, au migrat în sectorul public, inclusiv în funcții foarte importante, lăsând societatea civilă „mută” și fără vlagă pe mulți ani înainte. Abia acum se poate observa o dinamică pozitivă, dar nu pot compara societatea civilă de atunci cu cea de acum. Poziția mea e că societatea civilă ar trebui să echilibreze elanul din sectorul public și să asigure o critică și expertiză constantă, fapt cu care dl Leancă a fost de acord, doar că el a insistat pe poziția sa afirmând că…

continuarea articolului o găsiți pe www.bologan.com

Vă mulțumesc pentru fidelitate! 😉