…ei îngenunchează și ne cer votul, ca niște cerșetori. Deși n-au făcut actorie, își joacă bine rolul. Dar până și cerșetorii se clasifică în două tipuri: care își merită banii pentru că ne cântă o piesă și care ne plâng de milă. Rămâne de văzut din care categorie fac parte sorturile diversificate de politicieni care-i avem merităm .

O dată la 4 ani trebuie să închidem televizorul, să omitem publicitatea de pe siteurile de știri și să mergem cu capul plecat, ca să nu vedem bilbordurile cu ”Creștem Moldova în timpul alegerilor”. Poate așa nu vom mai fi influențați de sondajele plătite și mesajele populiste în care ne încredem.

“Apropiindu-se alegerile, ne credem datori a reaminti alegătorilor conservatori îndeosebi, celor din opoziție în genere, ca să uzeze de dreptul lor constituțional și să ia parte la alegeri. Oare mai trebuie să amintim cîte interese în adevăr naționale sunt la mijloc cari sa motiveze participarea tuturor la lupta electorală? Nu. Vedem partidul guvernamental desfăcut în grupuri de ambițioși, cari, încetând de mult de-a mai viza la realizarea principiilor și nefiind capabile de a organiza ceva solid și stabil, se întrec pur și simplu în vînatoarea foloaselor materiale pe cari le dă puterea“.

Mihai Eminescu, Timpul
(6 ianuarie 1881)