Cunoscuții mei mă știu că nu prea aduc în analizele sportive, factori de natură ideologică ori geopolitică. Însă de data asta chiar am simțit o oarecare tentă, care poate fi, ce-i drept, doar o nefericită coincidență.

Să explic și de ce am ales acest titlu și acest subiect de dezbatere în blogosferă. Marți seară, campioana Ucrainei, Șahtior Donețk, forțată de împrejurări să joace la Lvov, a ținut piept unei forțe occidentale, FC Porto. Lusitanii au ratat un penalti în prima repriză, prin Brahimi, după care minerii din țara vecină au ajuns, pe filieră braziliană, să aibă 2-0 pe tabela de marcaj. Golurile i-au avut ca semnatari pe Alex și Adriano. Portughezii nu au abandonat lupta, iar asta e un învățământ pe care trebuie să îl tragem și noi. Martinez a egalat când nimeni nu se mai aștepta, în minutele 89 și 90+4, ultimul gol din lovitură de pedeapsă. Nu am văzut meciul, dar se pare că maniera de arbitraj l-a nemulțumit foarte tare pe Mircea Lucescu, antrenorul român al Șahtiorului. Acesta, un gentilom al fotbalului de altfel, și-a permis să recurgă la un gest fără precedent. Lucescu, la conferința de presă de după meci, s-a ridicat și s-a scuzat în fața jurnaliștilor, acuzând astfel, mai mult sau mai puțin voalat, maniera de arbitraj pro-Porto.

Nea Mircea este un tip echilibrat, dar care câteodată, poate din cauza vârstei, mai are ieșiri pe care apoi le regretă. Înclin totuși să îi dau dreptate, mai ales dacă în ecuație introducem și un alt meci din Liga Campionilor, cel dintre Ludogorets Razgrad și Real Madrid. Bulgarii au condus la fel, cu 1-0, după un gol înscris cu capul de Marcelinho. Brazilianul a beneficiat de o pasă tot cu capul, a fundașului român Cosmin Moți, în urma unui corner.

Cristiano Ronaldo a ratat un penalti la puțin timp după deschiderea de scor, iar în minutul 25 s-a petrecut cea mai controversată fază a meciului. Moți l-a talonat în careu pe Ronaldo, care a știut cum să cadă și să îl păcălească pe arbitru. S-a indicat a doua oară punctul cu var, deși reluările TV au întărit imaginea formată încă din prima clipă, cum că Ronaldo a simulat în careul bulgar. S-a făcut 1-1, marcator același Ronaldo, deși manualele de fotbal recomandă ca un jucător faultat să nu execute lovitura de pedeapsă obținută tot de el. Realul a marcat apoi pe final, prin Benzema, golul victoriei.

Comparația la distanță este ușor de deslușit, mai ales că scenariile sunt aproape identice. În ambele cazuri echipele est-europene au fost vioara întâi, au avut avantaj pe tabela de marcaj, după care acesta le-a fost estompat de către occidentali. În ambele jocuri oaspeții au ratat câte o lovitură de pedeapsă în prima parte a timpului regulamentar, după care au mai beneficiat de o lovitură de pedeapsă, transformată. Oricât de tare ar fi, din punct de vedere al psihicului, orice jucător e zdruncinat când împotriva echipei sale se acordă penalti-uri de două ori la rând.

Staff-urile din Ucraina și Bulgaria au acuzat maniera de arbitraj care a avantajat ușor echipele oaspete, iar brigăzile de fluierași au în cont câteva faze asupra cărora trebuie să reflecteze la analiza meciului.

Să fie oare doar simple coincidențe, ori acea tendință materializată acum câțiva ani în acțiunea de separare a marilor cluburi europene, într-o ligă proprie?