5 zile de campanie electorală în Suedia, nu mai mult încât poți să faci niște concluzii legate de țara în care locuiești și încerci să obții un scor electoral pe măsura efortului, muncii calitative pe care o depui.

O țară cu aproximativ 9000 de lacuri, cu o populație foarte deschisă spre comunicare indiferent de subiect, a reușit să mă impresioneze. Cu ce anume? Să facem  mici precizări.

Suedia este o monarhie constituțională. Parlamentul este unicameral. Primul ministru și parlamentul cu 349 membri sunt aleși pentru perioade de patru ani, prin vot direct și reprezentare proporțională.

Suedia, o țară cu aproximativ 9 milioane locuitori,  cu un guvern de coaliție de centru-dreapta conturat din 4 partide:

1. Partidul Moderat;

2. Partidul Liberal;

3. Partidul de Centru-Dreapta;

4.  Partidul Creștin-Democrat;

– cu o economie puternică (guvernul i-a măsuri radicale în susținerea creșterii competitivității în toate domeniile) în care rata de șomaj ajunge la 6 – 7 % ajunge să fie una din țările în care criza economică nu i-a afectat pe cetățeni;

Coaliția de guvernare împlinește azi, 30 august 2014, 10 ani. Din comunicarea cu mai mulți politicieni din parlamentul suedez ”Riksdag” dar și politiceni de nivel local, municipal, ei nu au vre-un partid de coaliție care riscă vreodată să facă alianță cu vre-un partid de stânga: social-democrații, comuniștii, mai nou partidul feminist ( cel mai extremist partid suedez). La noi însă???

Câteva lucruri ce diferă sistemul electoral suedez față de celelalte țări democratice sau în tranziție.

Față de sistemul nostru electoral, în Suedia alegerile locale sunt în aceeași perioadă cu alegerile parlamentare. Orice alegător când se prezintă la secția de votare primește 3 buletine de vot.

1. Un buletin de vot pentru regiune (LAND) – de culoare albastră;

2. Un buletin de vot pentru comună – de culoare albă;

3. Un buletin de vot pentru parlament – de culoare galbenă;

Buletinele de vot în Suedia

Obiecție: Buletinele de vot sunt preluate de la Partidul Moderat din Suedia. În liste veți găsi canditații de la moderați.

Proceduri electorale de care m-am lovit prima dată în viață:

1. Campania electorală începe cu o luna și jumătate până în ultima zi de votare;

2. Dacă locuiești în Suedia poți să votezi cu 2 săptămâini și jumătate înainte de termenul ultim de votare (ultima zi de votare)

3. Dacă un cetățean suedez să află de mult timp peste hotare, el poate vota la ambasada Suedeză începând cu 30 zile înainte de termenul ultim de votare (ultima zi de votare)

4. Dacă ești rezident (locuiești de 3-4 ani în Suedia) poți să votezi doar pentru alegerile locale/municipale în localitatea în care locuiești nu și pentru cele naționale;

5. Un cetățean din regiunea X poate să voteze pentru localitatea sa la orice secție de votare din Suedia. Buletinele sale de vot (sunt 3 la număr) sunt livrate către localitatea X prin poșta rapidă (aici poșta chiar este foarte rapidă).

6. Chiar dacă ai votat și a doua zi… ai decedat, votul tău se consideră valabil. Din această cauză 44 % din populație votează chiar din prima zi, printre aceștia și tineri;

Prin aceste modificări electorale suedezii au ridicat rata de participare la vot de la de la 20 % (cea mai mică rată de participare în 1872) la  92 %.  Impresionant. Rata de participare începând cu anii 2000 este 86-87 % . Impresionant.

Făcând parte din echipa organizației primare locale din comuna Gnesta alături de politicienii locali Dan Glimne și Ingrid Jerneborg Glimne ( persoane trecute de 58 ani dar cu un entuziasm de lucru în campanie).

Am shimbat postere noi – diferența dintre RM și Suedia este că la ei nu se practică afișajul sălbatic și vandalismul electoral, puteți vedea în poză tipul de afijaș. Sunt excepții, dar foarte puține, în cele mai multe cazuri posterele se găsesc în starea în care au fost plasate.

Afișajul polit suedez

Continuare pe www.romancernelea.com