Sa fiu explicita. Eu nu vad legatura dintre caritate/implicare si gesturi ciudate care ne pot pune viata in pericol. Pentru mai multe argumente de ce Ice Bucket Challenge nu e o activitate sanatoasa puteti sa vizitati blogul etologului Dorian Furtuna.

Totusi, eu accept orice forma extrema de readuce pe unii dintre politienii nostrii cu picioarele in realitatea tarii: galeti cu apa in cap, cateva palme sunatoare etc. Varianta perfecta pentru anumiti guvernanti ar fi sa-si puna cenusa pe cap de ZIua Independetii si sa recunoasca cati dintre politicienii moldoveni traiesc din bani furati, “atkat” si cumatrism. Campania internationala pe care o visez replicata in Moldova este cea inceputa de milionarii lumii care au donat sume substantiale pentru ca tarile lor sa iasa din criza.

Dar pentru ca inca este cald si Primul parea incantat de idea dusurilor exchibitioniste, cred ca astazi e ziua potrivita ca sa ii toarne o caldare de apa in cap lui Victor Lutenco, Sef al Biroului pentru relatii cu diaspora (BRD). Pentru efect garantat de trezire ar fi util ca Primul-ministru sa scape, la final, galeata in capul subalternului sau. Desi, la modul serios este momentul oportun ca Victor Lutenco, actual Sef BRD, sa-si dea demisia de onoare (stie cineva din politica moldoveneasca ce presupune aceasta notiune?) pentru modul arogant, minciunos si neprofesionist prin care a tratat intre 70 si 100 de membri ai diasporei in perioada 26 – 27 august, curent.

Ma refer la Conferinta REPUBLICA MOLDOVA 2020: Contributia Diasporei la dezvoltarea tarii de origine. Un eveniment gandit de echipa de organizare (membri ai diasporei, departe de politica) din martie 2014. Primii invitati, in mai 2014, in calitate de parteneri si consilieri pentru organizare au fost cei de la BRD. Seful BRD, Victor Lutenco, nu s-a aratat interesat si nici entusiasmat ca aproximativ 100 de persoane, care au facut sau fac parte din diaspora noastra in alte tari, doresc sa contribuie la Zilele Diasporei in R. Moldova – via Internet, prin donatii sau/si prezenta fizica. Pe UNIMEDIA, in emisiunea Elenei Robu, puteti vedea atitudinea lui Victor Lutenco fata de beneficiarii institutiei pe care o conduce si care are in acest an trei milioane de lei din banii nostrii, ai contribuabililor. In concluzie, Victor Lutenco s-a gandit ca daca zeci de oameni isi coordoneaza efortul sa organizeze cu banii si relatiile lor o conferinta unde sa vina cu bilete avia procurate de ei si prezentari excelente –  experiente si sugestii in domeniul social, academic, educatie, economie, cercetari ale fenomenului migratiei, politici inclusive etc.  – “ceva nu e curat la mijloc si este o comanda politica”. Ulterior, Victor Lutenco, nu a considerat necesar sa verifice aceasta supozitie si sa discute cu organizatorii Conferintei, dar nici macar sa trimita un angajat care sa asiste la eveniment.

Atunci cand eu si colegii din CNP/Consiliul ONG am venit la Conferinta am sesizat ca dintre oficiali, alaturi de Ambasadorul UE in Moldova era Presedintele Parlamentului, Ministra Protectiei Sociale si Ministra Culturii. Mi-am amintit de supozitia lui Victor Lutenco si am intrebat organizatorii cum se intampla ca la eveniment sunt doar reprezentanti PDM (prezenta deputatei Ana Gutu era explicabila prin sprijinul pe care Dumneaei si ULIM l-au oferit la organizarea evenimentului). Raspunsul a fost simpul – “au fost unicii care au acceptat imediat invitatia, nu au intrebat cine mai vine si nu au pus conditii ca “daca vin alti lideri politici, noi nu venim”. Au fost si personalitati care au acceptat sa vina la deschiderea Conferintei, dar in ultimul moment s-au razgandit. Sunt mirata ca inclusiv Prima Doamna Margareta Timofti crede ca ea si sotul ei pot participa la evenimente publice doar cu voie de la PLDM si cu blagoslovirea lui Victor Lutenco…

Reiesind din faptul ca la Congresul Diasporei din 1,2 si 3 septembie nu au fost acceptati multi membri ai diasporei, din diverse motive – Conferinta despre care va vorbesc era un loc perfect in care sa vina oricine: diaspora, oameni care au studiat/lucrat peste hotare si au revenit acasa, societatea cilvila si mediul academic din Moldova. Seful BRD a preferat sa minta ca efortul voluntar si financiar al unor oameni foarte bine intentionati are coloratura politica. Respectiv Conferinta, vizita la Parlament si la Vatra a unui important grup de persoane din diaspora se face in afara zilelor oficale ale diasporei. Iar ma gandesc ca si colegii de la UNIMEDIA au pornit niste supozitii cand in emisiunea “Amb si Negru” Victor Lutenco a fost intrebat daca BRD e un proiect politic. Eu acum voi prezenta dovezi foto ca Victor Lutenco face campanie electorala din bani publici pentru PLDM. Astept ca Vitor Lutenco sa aduca dovezi ca “Conferinta REPUBLICA MOLDOVA 2020: Contributia Diasporei la dezvoltarea tarii de origine” a fost un proiect politic, sau sa explice public pe ce crieterii Guvernul inparte -diaspora “ai nostril” si “cei pe care nu ii bagam in seama”.

Pozele arata ca intr-o perioada absolut fierbinte Primul Ministru cu spate PLDM are suficient timp sa dedice in 2 zile timp pentu copii minunati din Tabara DOR. E un fel a lui Iurie Leanca de ai scuti pe colegii ministri de sarcini media de promovare a imaginii?

Cu referinta la faptul ca pe paginile oficiale ale BRD vedem din poze ca la intalnirile Guvernului cu diaspora sunt prezenti doar ministri PLDM si drapelul lor …va las sa va formulate concluzii individuale.

Sursele fotografiilor: Guvernul R. Moldova, Adevarul, BRD, fb.

Dor Guvern adevarul.md 10425059_267351896785375_5895671344539947085_n Padova Bologna MOntreal