Se discută pe larg despre impactul sancțiunilor sectoriale aplicate de UE asupra Rusiei, majoritatea prognozelor fiind în defavoarea celei din urmă. Dar cum ne vizează aceste sancțiuni pe noi, dacă sunt îndreptate doar împotriva Rusiei, și ne pot afecta acestea cumva sau nu? Din păcate, o țară ca Rusia aflată sub sancțiuni (financiare, tehnologice, militare) poate influența indirect acele țări care și-ar dori acest lucru cel mai puțin, printre care și Moldova.

Pe scurt, indiferent de faptul că sancțiunile sunt legitime, deși tardive și posibil insuficiente, Rusia le contestă și o face indiferent de orice și asta pentru că regimul lui Putin trebuie să-și păstreze imaginea și respectiv legitimitatea populară. Aceste sancțiuni intensifică la maxim atitudinea dușmănoasă a cel puțin 85% din  cetățenii ruși, susținători fideli ai regimului de la Moscova, față de Occident. În acest fel, Rusia va trăi un “deja vu” al Războiului Rece și asta pentru că propaganda pro-Kremlin deja îi convinge pe ruși că Occidentul îi pedepsește pe nedrept. Altfel spus, autoritățile ruse pregătește populația pentru o izolare a țării.  Ca urmare a sancțiunilor și a reacției firești de autoapărare, izolarea dată, deși indusă și falsă, poate afecta în mod nemijlocit Moldova, cel puțin prin următoarele aspecte:

  • Polarizarea societății. O parte din cetățenii moldoveni vor deveni consumatori și multiplicatori ai realității transmisă de mass-media rusească, în spațiul public autohton. Acest lucru se va întâmpla prin exponenții influenței ruse (minoritățile ruse, vorbitorii de rusă și simpatizanții politicii rusești), ceea ce va duce la noi episoade de scindare în societate între pro-Occidentali și pro-ruși.
  • Efecte electorale. Formațiunile politice pro-ruse vor folosi sancțiunile împotriva Rusiei în campaniile sale electorale, pentru alegerile din noiembrie, pentru a-și consolida electoratul, care în contextul unui “Război Rece” latent vor fi convinși de necesitatea opunerii și eliminării de la putere a partidelor care se asociază cu Occidentul (UE, SUA).
  • Alimentarea mișcărilor separatiste în țară. Izolarea Rusiei, dacă privim atent, este acceptată și aparent propagată de către regimul lui Putin care nu se grăbește să schimbe abordarea față de situația din Ucraina, deși se știe că aceasta ar putea duce la revizuirea sancțiunilor (care sunt reversibile). Acest prilej oferă apologeților Rusiei din rândul grupărilor separatiste să folosească sancțiunile pentru a consolida opoziția față de influența occidentală în țară. Astfel, actorii separatiști (pe ambele maluri ale Nistrului) își pot alimenta susținerea publică, iar pe de altă parte, răspândi în societate incertitudine și ostilitate față de integrarea europeană, văzută ca formă de imixtiune a Occidentului, în afara acceptului direct al populației (prin intermediul referendumului).

Sursa: Observatorul Politic