Mark Tkaciuk, fost deputat PCRM. foto: abcnews.md

Scriam mai devreme pe facebook că îmi place politica moldovească pentru că este surprinzătoare, iar surpriza zilei de azi este renunţarea lui Mark Tkaciuk la mandatul de deputat.

Pe deoparte, depunerea mandatului de către un deputat este ceva firesc, dar lucrurile devin mai intresante cînd pleacă un deputat de rangul lui Tkaciuk, care este considerat o figură importantă în cadrul fracţiunii parlamentare cît şi în partid.

Gestul lui Tkaciuk ridică mai multe semne de întrebare: Ce anume l-a determinat la un asemenea pas? De ce acum în an electoral? Există vreun conflict pe interior în mod special cu liderul partidului, Voronin? Deocamdată, fostul deputat nu a făcut declaraţii pe marginea acestui caz, în timp ce unii dintre colegii lui spun că acesta a părăsit rîndurile deputaţilor, dar nu şi cele ale partidului.

Unii spun că decizia lui Mark Tkaciuk este un truc pentru ai demoraliza pe inamici, dar dacă să privim cea laltă parte a monedei, putem vorbi de un conflict dintre acesta cu Voronin mai ales pe fundalul ultimilor declaraţii ale liderului PCRM privind vectorul Republicii Moldova care contravin cu părerile lui Tkaciuk.

Întîmplător sau nu, dar Voronin acum trage hăţurile spre Uniunea Europeană şi asta după ce Rogozin a dat de înţeles că Voronin nu este văzut cu ochi buni la Kremlin, iar despre Tkaciuk se spune că ar fi unul pe care Moscova poate miza.

Aflarea în continuare în PCRM a lui Mark Tkaciuk, poate fi una periculoasă pentru Voronin în cazul în care există cu adevărat un conflict dintre aceştia. Şi, dacă unul îi hăisa şi altul ceală, PCRM riscă să se ruineze încet-încet.

P.S. Unde-i Tkaciuk?!