6160Rușii din Moldova ne-au dat azi o lecție. Rămâne să vedem să vedem dacă putem învăța ceva din ea. Azi am circulat dintr-un capăt al Chișinăului până la celălalt, am văzut peste 25 mașini cu panglică bicoloră și toți atâtea persoane care purtau panglica sf.Gheorghe, toate astea în zone care nu aveau nici o legătură cu evenimentele de azi.

Rușii azi ne-au arătat că sunt uniți. Pentru ideea comună de rusificare și de ”patria-mamă” sunt gată să fie împreună, indiferent cât sunt de diferiți. Noi așa nu putem. Noi ne certăm că suntem români sau moldoveni, noi întotdeauna au negat independența Republicii Moldova, ceea ce a lăsat o ușă deschisă pentru alipirea la Rusia și nu la România cum sperau unii. Rușii ne-au mai arătat azi că sunt în stare să ne rupă și fără implicare oricăror forțe armate. Ei sunt agresivi, mulți și nu renunță la idee. Mai nou, au și o boală care se numește ”fascism”, și văd fașciști peste tot unde nu se scrie în limba rusă.

Din ’91 încoace pe noi niciodată nu ne-au unit ceva, orice, orice idee comună. Doar un 7 aprilie de o zi, și acela cu scandări diferite. De 5 ani încoace noi stăm ca mămăligile în casă, pe Facebook, pe la cafenele și discutăm despre moldovenism și românism, de parcă asta ar schimba ceva în esență. De 5 ani Piața Marii Adunări Naționale n-a mai văzut oameni adunați într-o idee comună, oameni neimpuși și nesiliți de nimeni.

Dar oare ce se va întâmpla când rușii antrenați la Tiraspol, sau cei care și-au arendat apartamente în Chișinău în așteptarea unui mic conflict, vor ieși în stradă?

Moldoveni și Români, amânați micile conflicte identitare pentru o scurtă perioadă și luptați împreună pentru o Moldova independentă, europeană, cu cetățeni ruși care știu limba română și ne respectă.

PS: Azi Gordinenco iar a îmbrăcat formă sovietică N-o mai invitați la evenimente, sau huduiți-o când o vedeți. Și pe ceilalți 9 interpreți.