Săptămâna aceasta am participat la o lecție deschisă într-o școală din New York. Indiscutabil, multe lucruri de învățat de la ei și de aplicat în sistemul nostru de învățământ. În decursul unei ore acești tineri elevi au dezbătut subiectul mass-mediei online, metode de influență sau cum să ocolești manipularea creată în online. Primul meu șoc a fost faptul că elevi de clasa 5-a discută așa subiecte interesante, în al doilea rând faptul că pe lângă orele standarde există ore adăugătoare în care tinerii învață mai multe despre new media în toată amploarea ei (în cadrul unui program de 180 zile demarat de o companie/organizație care lucrează în parteneriat cu școlile).

20140403_003524

Ce am văzut eu este tineri care gândesc încet. De ce încet: pentru că ei analizează ce vor să spună, ei nu se grăbesc să arunce chestii inutile care le-au memorizat din cărți fără a înțelege esența, ei nu sunt constrânși de un profesor care e gata să-i critice în caz că spune vreo tâmpenie.

Deci sistemul american este bazat pe înțelegere, nu pe memorizare (așa cum este în Moldova). Acesta e detaliu care reformează educația. Am rămas plăcut suprins să văd că tânăra din imagine își exprimă gândul în felul următor: ”Eu când privesc un film documentar simt că aud vocea unui om, o voce puternică. Când oamenii vorbesc ei au o voce emotivă iar asta te ajută să înțelegi mai bine contextul.”

Straniu dar în Moldova puțini elevi, liceeni sau chiar studenți gândesc.