Iurie Bolboceanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, foto: flux.md

Deputatul PDM, Iurie Bolboceanu a anunțat azi la ședința Parlamentului că pleacă din PD. Motivul invocat de acesta este că nu se mai regăseste în acest partid, dat fiind faptul că viziunile sale ce țin de dirijarea treburilor în stat, nu mai coincid cu ale PD și în general este dezamăgit de politica moldovenească. Totodată, el spune (cu regret) că după exercitarea mandatului, cel mai probabil va pleca din politică. Nu știe dacă poate rămîne în Coaliția de guvernare pentru care a semnat, dar va susține în continuare parcursul european al R. Moldova.

Anunțul a fost surpriză, pentru că deputatul nu a discutat despre intenția sa cu conducerea și colegi de partid. Deși, președintele PD, Marian Lupu spune că se intuia plecarea acestuia.

Plecarea lui Bolboceanu ar veni în contextul declarației făcute acum cîteva săptămîni de către doi deputați din Coaliția de guvernare, Valentina Stratan (PD) și Iurie Chiorescu (PLDM, care au anunțat public că li s-a propus să părăsească fracțiunea parlamentară din care fac parte și să adere la o nouă fracțiune ce va fi formată curînd din unii membri PLDM, PLR și PD. Atunci, Valeriu Streleț și Marian Lupu au spus că această tentativă de a corupe deputații i-ar aparține omului de afaceri și fost deputat, Veaceslav Platon.

Se spune că acest Platon este omul Moscovei și acțiunile sale au drept scop perturbarea parcursului european al R. Moldova prin aderarea țării la Uniunea Vamală „Rusia-Belarus-Kazahstan”. După parafarea Acordului de Asociere cu UE, urmează semnarea propriu-zisă a acestuia, lucru deloc plăcut Kremlinului care încearcă cu orice preț să-și mențină influența în regiune.

În declarația sa, fostul deputat PD Bolboceanu, a respins orice aluzie că ar fi fost „cumpărat”. Mie însă, una nu-mi este clar: Dacă motivul plăcării sale sînt viziunile diferite ce țin de conducerea țării, de ce nu a spus că ar fi încercat să le discute cu conducerea partidului, cu membrii acestuia. Că ar fi încercat de mai multe ori și nu a fost ascultat, că a fost ignorat și în rezultat, pleacă. Dar așa, tam ni sam, pleacă. Cam straniu iese şi am impresia că Bolbocean e cu „musca pe căciulă”.

Nu a spus nimănui că pleacă să nu fie luat la întrebări ce l-ar fi pus într-o situaţie incomodă şi i-ar fi dat peste cap „măreţul plan”. Şi, la urma-urmei, de ce tocmai acum acesta pleacă, de ce tocmai acum „i-a ajuns cuţitul la os”?!  Aşadar, tot ce-i posibil că deputatul a acceptat „oferta platonică” ce se estimează la cîteva sute de mii de euro.

Regretabil că aleşii poporului pot fi cumpăraţi asemeni fotbaliştilor, care trec să joace pentru alte cluburi de fotbal. În acest caz, dacă „fenomenul platonic” reuşeşte să atragă de partea sa şi alţi deputaţi, există riscul ca ţara să fie întreptată pe o cale greşită, astfel compromiţind  asocierea europeană. Şi, este trist că din cauza unor asemenea oameni, cetăţenii au de suferit. Ţara are de pierdut nu din cauză că cineva din exterior vrea să o supună, ci mai degrabă din cauza celor care şi gata să o trădeze.

Domnilor deputaţi, aveţi grijă ce faceţi cu noi, poporul!