Am privit în ultimele zile situația creată la liceul Mircea Eliade. Fundația liceului a decis că taxa de înmatriculare în liceu este de 3000 lei iar taxa anuală de 3120 lei deși învățământul în R.Moldova este gratuit. Regret că Cornelia Cozonac care a scos la iveală această poveste a fost criticată de profesori, îndemn însă și pe alți părinți și de-a dovadă de asemenea curaj.

Ieri profesorii de la acest liceu a organizat o conferință de presă în care l-au lăudat pe directorul liceului. Am privit conferința integral și mi s-a creat impresia că acesta este cel mai bun director din țară (dacă e așa îl felicit pentru realizări). Dar nu despre el este vorba, discutăm despre sistem.

1524830_10202044646051583_526803334_n

Calcule: 900 elevi X 3120 lei = 2,8 milioane lei.

Regret că profesorii se joacă cu cuvinte sensibile gen reforme, Europa și se victimizează de parcă în alte licee situația e alta. Deci pot alții, vor putea și ăștea. Dacă liceul nu are săpun pentru ca elevii să-și spele mâinile atunci asta cu siguranța intră direct sub o administrare prostă și ineficientă, dacă liceul nu are foi, să se ceară de la Minister, nu de la părinți. Câte bucăți de săpun poți să cumperi din 2,8 mln lei? Foarte mult. Cine monitorizează acești bani?

Un caz similar, despre ”donațiile benevole”: O rudă de-a mea îmi povestea la început de an că pentru copilul de la grădiniță trebuie să achite în jur la 4 mii lei (scaune noi, geamuri și fleacuri ca de obicei) iar pentru baiețelul de la liceu vreo 1800 lei și asta doar pentru tanti Lena, profesoara de dans, că așa au decis părinții.

Nu mă interesează cât de buni sau răi sunt profesorii de la M.Eliade, mă interesează că ei nu înțeleg că legislația R.Moldova nu permite colectarea banilor și că Integrarea Europeană înseamnă respectarea legislației. De asemenea nu înțeleg că taxele au caracter obligatoriu și mai puțin benevol.

Deci această fundație a decis să repare școala, stadionul, veceul pe banii părinților? Deci nu merge vorba de 20 lei colectați de 8 martie. Cât tupeu trebuie să ai ca să faci asta? Îmi imaginez acum o mamă timidă, divorțată și cu doi copii la acest liceu cum este catalogată de ceilalți părinți. ”Iaca, eu am dat da aceea nu poate să dea, oaia”. Să strângi atâția bani de la copii este o nesimțire nemaivorbind de faptul că asemenea colectări de bani se pot transforma în scheme financiare profitabile pentru unii.

Domnului Vailache, care este directorul liceului, îi recomand să continue reformele începute, să ceară mai mult de la minister și să realoce acolo niște bani pentru săpun, sunt sigur că se găsesc.

Felicitări încă o dată Corneliei Cozonac pentru curaj.