1536695_10152150535189932_2011899048_nDe Crăciun am fost la țară la bunica. Din casă în casă am mai stat de vorba cu lumea, fie cu rudele, fie cum sătenii din localitate. Și cum orice discuție duce mai devreme sau mai târziu la dezbateri politice eu le-am savurat cu mare plăcere și cum mulți nervi reținuți. De data asta am fost un simplu spectator încercând să înteleg care sunt percepțiile populației asupra integrării europene precum și alte subiecte. Au fost și momente când am intervenit, pe alocuri cu cifre și argumente, pe alocuri agresiv, dar vorba poetului: этих людей не можешь изменить (google translate așa a tradus).

Dar hai să trecem la subiect. Pornim de la premisa că oamenii ăștea câștigă doar din banii făcuți la Moscova, se conduc după principiul ”atâta timp cât la mine în sat nu se întâmplă nimic, nu se întâmplă nici în țară” și gândesc tare simplu, în termeni mărimea pensiei și nicidecum în creșterea economică de la televizor (Lazăr ascunde-te).

Deci ce vorbește lumea:

1. Drumurile din Moldova sunt reparate din banii Rusiei (20 mlrd$)
În incercarea de a explica că lucrurile stau oricum mai bine decât pe vremea PCRM, am dat exemplu cel mai vizibil: că drumurile din Moldova se reconstruiesc. De la ei am aflat că asta se întâmpla grație suportului generos al Federației Ruse. Nici gând de Europa, SUA (prin fondul Transformările Mileniului) FMI sau România. După ce am adus câteva cifre concrete omul o zis că ”așa o arătat la televizor”. Poate a și arătat, cine știe. Mă întreb dacă lumea știe ceva de embargoul vinului.

2. Dacă nu cu Rusia atunci independeți
După câteva argumente că în Rusia pe alocuri e mai prost decât la noi, un sătean a ajuns la concluzia că mai bine independeți decât cu cineva. Cam curajos mujâkul.

3. Chirtoacă și moșul său au adus Chișinăul în dezordine
Eu credeam că reputația lui Chirtoacă rămâne a fi bună, totuși e cel mai bun primar al Chișinăului de la declararea independenței încoace. Lumea știe doar că toate trenurile din Moldova se încarcă cu motorină de la firma lui Ghimpu.

4. În Europa e mai rău decât în Moldova
”Da tu ai văzut ce se face în Europa? Tu ai văzut că oamenii n-au de lucru și că democrația asta scoate oamenii în stradă”. Da tu ai vrea ca să n-ai de lucru și să primești 1000 de euro? (întreb eu). ”ĂĂĂĂ…ÎÎÎ…”

5. Democrația
”Iaca tu ești tânăr (despre mine). Tu înțelegi că ei cu democrația asta fură totul. Tu întelegi că democrația la nimic bun n-o adus încă?” Că se fură totul sub o democrație pentru care luptă, am înteles, dar că oamenii nu înteleg ce înseamnă un stat democrat, asta e altceva.

Mai pe scurt le recomand miniștrilor și deputaților noștri să mai coboare din Skodele lor și să meargă în sate, să mai vorbească cu lumea, să le mai explice ce se face (dacă au cu ce se lăuda). Și vorba lui Sturza, să-și pună poza lui Munteanu și Petrenco în cabinet, să știe ce indivizi își așteaptă momentul de glorie.

Democrația înseamnă ca inclusiv acești săteni dezinformați să-mi decidă viitorul.