La Vilnius a început forfota. Presa scrie că în dimineaţa acestei zile Republica Moldova şi Uniunea Europeană au început parafarea Acordul de Asociere, iar parafele finale vor fi puse mîne de către Premierul Iurie Leancă şi de înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton. Totodată, delegaţia oficială a RM în frunte cu Premierul şi jurnaliştii au ajuns azi în capitala Lituaniei. Mai pe scurt, zi istorică pentru ţara noastră.

Tot dimineață, mă întrebam dacă comuniștii vor „bate doba” și azi, adică dacă vor protesta căci tare dur se mai împotrivesc parafării Acordului de Asociere. Defapt, Voronin a spus luni într-o conferință de presă că vor protesta și în fața repezentanțelor Uniunii Europene la Chișinău și vor cere acestora ca actuala guvernare să-și dea demisia și să fie organizate alegeri anticipate. Vorba ceea: Vrabia visai malează.

Vă amintiți cînd deputatul comunist Artur Reșetnicov a spus că la VilniusAcordul de Asociere dintre RM și UE nu va fi parafat?!

„O veste tristă pentru Coaliție și una bună pentru popor. Cunoscătorii din străinătate mi-au comunicat și cu plăcere împărtășesc această noutate cu voi – la Vilnius Moldova nu va semna și nu va parafa niciun acord. Punct. Totul se va rezuma doar la declarații politice. În timpul apropiat, Bruxelles-ul va comunica acest lucru Chișinăului… Leancă nu și-a îndeplinit misiunea. Poveștile Coaliției se transformă într-un coșmar pentru ei”.

Ei, acum ce aveți de spus dle Reșetnicov? Cine nu și-a îndeplinit misiunea…? Se pare că sursele Dvs. de informare v-au dus în eroare.

Mare dragoste pentru Coaliția de guvernare nu am, mai ales pentru unii de acolo, dar întodeauna o voi aprecia pentru îndeplinirea angajamentelor asumate. Faptul că s-a reușit azi parafarea Acordului, este deja un succes cu atît mai mult că există posibilitatea ca în prima jumătate a 2014 cetățenii molodoveni să călătorească fără vize în UE. Iată ce a declarat azi în acest sens ministrul de externe al RM, Natalia Gherman:

„Ieri Comisia Europeană a formalizat iniţiativa legislativă privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, prin transmiterea propunerii către Parlamentul European, care va fi funcţional până la finele lunii martie 2014, după care va intra în campanie electorală. Considerăm că avem suficient timp să obţinem această decizie a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Sperăm ca recomandarea să fie aprobată de toate statele membre, ceea ce înseamnă finalizarea procesului. Aşteptăm că până în martie 2014, procedura va fi finalizată”.

Chiar dacă „mîna Moscovei” a încercat prin intermediul comuniștilor să pună bețe în roate parcursului european al Moldovei, acest lucru nu le-a reușit. Mai mult ca atît, UE le-a dat de înțeles că viitorul RM este doar în familia europeană. Totodată, sper ca demnitarii noștri să nu cedeze în fața unor eventuale presiuni din partea Rusiei așa cum s-a întîmplat cu Ucraina.

Acum, comuniștii protestează în fața delagației UE. Și-au instalat corturi, și-au adus dobele și … și nu au decît.