Săptămîna politică a început cu o veste surpriză pentru mai multă lume: Vladimir Plahotniuc a renunțat la mandatul de deputat. Acesta a invocat mai multe motive ce l-au determinat să ia o asemenea decizie. El a spus că astfel va putea fi mai aproape de popor, iar în curând va iniția o  campanie de vizite în localitățile țării. De asemenea, să-și ducă la bun sfărșit proiectele sociale la care lucrează de mai mult timp și să acorde o mai mare atenție dezvoltării partidului din care face parte. Să contribuie mai mult la dezvoltarea clasei politice din Republica Moldova și la optimizarea activității Coaliției de guvernare, precum și la stoparea acțiunilor anarhiste ale comuniștilor. Totodată, Plahatniuc a ținut să menționeze că odată ce renunță la funcția de deputat, vrea să pună capăt speculațiilor precum că s-ar ascunde în spatele imunității parlamentare și a cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să-i verifice averile.

Mai mulți comentatori politici, jurnaliști, bloggeri și desigur politicieni s-au dat cu părerea pe marginea acestui caz. Printre acestea se spune că depunerea mandatului a fost condiționată de Uniunea Europeană (UE) și aceasta în contextul parafării Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE, sau că PDM a înregistrat un rezultat mic în sondaje și are o serioasă criză internă, inclusiv de imagine. Iar, Plahotniuc a fost nevoit să iasă din Parlament pentru a rezolva urgent problema partidului. Cineva a scris că Plahatniuc nu are încredere în colegii săi de partid și se bazează doar pe un cerc restrîns de oameni. De asemenea, liderul comuniștilor a declarat că prin plecarea din Parlament, democratul a răspuns interesului lor. Și, dacă este așa, atunci de ce deputații comuniști nu au votat azi pentru aprobarea proiectului privind demisia parlamentarului democrat. Sau, ei déjà nu mai doresc ca acesta să renunțe la funcția de deputat? Probabil au înțeles pericolul ce îi așteaptă o dată ce Plahotniuc a zis că se apucă de capul lor. Aici, mă conving a cîta oară că comuniștii spun una și fac alta…

Într-o postare pe facebook, Vladimir Plahotniuc a răspus la mai multe întrebări ce i-au fost adresate și cu această ocazie a ținut să le răspundă și lui Ion Sturza și Igor Dodon, care puneau gestul lui Plahotniuc pe seama unei scăderi în sondaje a PDM.

Mă surprinde această abordare cam naivă și lipsită de logică, probabil nu au reușit să vadă declarația mea sau nu au înțeles că eu mă retrag din Parlament, nu din politică. Mă bucur să văd preocupare pentru evoluția politică a PDM, m-aș bucura să fie cât mai sinceră și îi rog pe toți cei care își fac griji pentru partidul nostru să aibă răbdare până în alegeri, mai este ceva timp până atunci, iar la final vom trage linie și concluziile necesare.”, a scris Plahotniuc.

În context, acesta a mai spus că nu crede că Igor Dodon ar fi avantajat acum de o polemică pe tema procentelor pe care partidele lor le au în sondaje și a reamintit că: […] și la ultimele alegeri au fost unii care dădeau pronosticuri că PDM nu va intra în Parlament și va obține un scor mic în alegerile locale. Realitatea a demonstrat cât de tare s-au înșelat […].

Chiar dacă admitem că PDM se confruntă cu o serioasă criză internă, are probleme de imagine și un rezultat mic în sondaje, iar pentru a rezolva aceste probleme, Plahotniuc a decis să se implice direct. Nu vedem nimic greșit aici, plus că este dreptul lui. Totodată, care partid nu trece prin așa experiențe? Fiecare cum își așterne, așa doarme. Și, în situațiile de criză acționezi cum știi mai bine.

Să atragem atenția la comuniști. Ei se confruntă cu probleme interne și de imagine, plus că vor iarăși la guvernare. Au crezut că revoluția lor de catifea este soluția. Că au reușit, că nu au reușit este treaba lor. Fiecare acționează așa cum îl duce capul și în funcție de aceasta va strînge roade.

Și, totuși. Motivele anunțate de Plahotniuc sînt doar vîrful aisbergului, așa cred. Iar ceea ce mă interesează, este să înțeleg care-i dedesubtul acestui pas. Să ne aşteptăm oare la noi surprize?