imagine simbol

imagine simbol

Clubul de discutii tematice despre drepturile omului continua. De aceasta data, va propunem un subiect inedit, unde veti afla de la expertii ONU despre conditiile de trai din psihiatrie si despre relatiile pacient-medic.

Instituţiile de psihiatrie au interes financiar să aibă internaţi cât mai mulţi pacienţi, chiar şi împotriva dorinţei acestora. Spitalul clinic de psihiatrie primeşte pentru fiecare caz tratat 5400 de lei de la Casa Naţională pentru Asigurări în Medicină (CNAM). Spitalul clinic de psihiatrie din Chişinău are 10 mii de internări anual.

În raportul comisarului ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, întocmit după ce a vizitat Republica Moldova, oficialul menţionează că pacienţilor Spitalului clinic de psihiatrie din oraşul Codru li se încalcă mai multe drepturi. „Deşi legea prevede revizuirea detenţiei la fiecare şase luni, se pare că pacienţii nici nu au auzit de existenţa comisiei de revizuire”, a remarcat comisarul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară prevalenţa maladiilor mintale şi de comportament, conform datelor statistice din 2010, este de 2764,3 cazuri la 100 mii populaţie şi se află în continuă creştere. Anul precedent, din totalul de peste 98 mii de persoane bolnave înregistrate, aproape 19 mii au fost copii cu vârsta până la 18 ani.

La întâlnire vor mai participa si citeva persoane cu dizabilitati unde veti avea ocazia sa aflați de la prima sursă cum e sa te afli intr-o institutile psihiatrica din Moldova. Invitatul special al serii este Arcadie Astrahan, consultant in politici de sanatate de la PNUD.

Locul intalnirii: Hotelul Le Roi (et.3, sala de conferinte, str. Sfatul Tarii 29, intersectie cu 31 august). Va asteptam joi 26 septembrie, orele 18.00. Pentru activistii si avocatii din regiuni, vom asigura legatura prin skype, login: bloggerimoldova. Asteptam postarile voastre pe pagina de facebook, Bloggerii Apara Drepturile Omului.