658x0_Rogozin_Moldova

Foto: timpul.md

V-ați întrebat vreodată de ce Rusia are un comportament mai civilizat în raport cu R.Moldova comparativ cu Ucraina? Și asta în condițiile în care noi ca stat am declarat tranșant poziția și cursul european asumat, iar Ucraina încă mai oscilează la acest capitol. Răspunsul e cât se poate de simplu: în cazul Ucrainei (și Belarusului) sunt aplicate metode santajabile tradiționale care lovesc doar în economia țării.

Moldova însă e o țară cu probleme cât conturi pe odnoklassniki. Vom semna la Vilnius acordul de asociere cu UE, și prin urmare, chiar în acea săptâmână este probabil să auzim pentru prima dată recunoașterea independenței Transnistriei de către Rusia. Cu alte cuvinte Rogozin va avea un motiv real să ne spună acest lucru, mult mai direct decât a făcut-o până acum, și în numele unui popor, mai ales că vedem deja și reacții a unor deputați ruși. Să nu credeți că scenariile apocaliptice nu-și au locul în Moldova, mai ales când vine vorba de Transnistria.

Cum poți să întâlnești cu flori un politician ca Rogozin care te amenință deschis la tine acasă, îți discreditează integritatea teritorială și independența, punând la dubiu chiar și cursul politic stabilit de guvernare și popor. Pentru majoritatea rușilor de la noi, Moldova nu a existat niciodată ca țară, nu există nici în prezent, și mulți din acești indivizi alimentează zilnic această situație.

Rusia mai poate întreprinde acțiuni precum:
1. Recunoașterea independenței regiunii transnistrene
2. Închiderea robinetului la gazele naturale
3. Introducerea sistemului de vize pentru cetățenii moldoveni (va lovi dur în peste 240.000 familii)
4. Blocarea sau înăsprirea importurilor moldovenești

și cel puțin o acțiune din cele enumerate mai sus va lovi dur în Moldova, iar toate 4 la pachet ne poate desființa ca stat. Vă îndemn să susținem împreună mult mai deschis și asumat cursul european al R.Moldova. E unicul curs și ultima șansă pentru noi, indiferent de riscuri.