rogozin„Și cu slănina în pod și cu sufletul în rai”, spune un vechi proverb românesc, nu prea merge. Or, tocmai aceasta nu au înțeles guvernanții care l-au invitat de curând pe Dmitrii Rogozin la Chișinău. Cu emisarul Kremlinului nu te joci! E ca și focul, te arde. Și i-a ars Rogozin cu replici acide de i-a făcut scrum. E și acesta un fel de a mulțumi al Moscovei. Deh, asta e soarta RM, ca a celui care stă cu picioarele în două luntri. Riscă să se rășchire prea tare și să nu se mai poată aduna…

Ceea ce nu au înțeles însă guvernanții de la Chișinău, precum și cei care se încred în  asemenea „viziuni”, e că nu RM alege oamenii Moscovei trimiși de Putin și nu ea dă tonul în asemenea discuții. Chișinăul nu a fost și nu va fi niciodată cel care poate schimba portavocile Kremlinului. Tot ce putem face e să îi primim sau nu. Să-i legitimăm sau să-i lăsăm să meargă numai la Tiraspol. E drept însă că moldovenii încă nu i-au bătut pe ruși la șah, cu atât mai puțin la diplomație.

Invitarea în capitala R. Moldova a lui Rogozin este o gafă crasă făcută de mai marii de la Chișinău. Nu s-a gândit în perspectivă, de unde și consecințele. Oare cum vor mai argumenta de acum încolo guvernanții gestul invitării lui în fața comunității internaționale? Cum vor mai fi credibili dacă, prin gura ministrului Lazăr, Chișinăul a vorbit supus pre limba emisarului, în rusă? Ba mai mult, am stat drepți precum octombreii ascultând dojana „fratelui mai mare” și privind cuminți la degetul din care ni se arăta amenințător. Că știu că nu venea să ne mângâie pe creștet pentru gazoductul Iași – Ungheni, de exemplu. În plus, până la această oră nu există nicio reacție oficială a președinției sau guvernului RM față de aroganța lui Rogozin…

Odată ce a fost invitat oficial de Guvern și întâlnirea a avut loc la nivel de prim-ministru să ne asumăm consecințele. Duplicitari însă cum sunt, cei care ne guvernează aruncă din mâini cartoful fierbinte și societatea… îl înghite. Pasează problema și se fac nevinovați de parcă nu ei ar fi cei care au gafat iremediabil prin vizita pe care au legitimat-o, de vreme ce au acceptat-o, ci… tot Rogozin! Păi bine, domnilor, nu voi ați fost cei care ați făcut să pară onorabilă vizita de la Tiraspol? Repet, de ce nu l-ați lăsat să meargă numai peste Nistru, ca după aceea să putem repeta și spune răspicat comunității internaționale, ceea ce știe de fapt toată lumea, că FR susține separatismul? În asemenea situații gândești în perspectivă și nu pe termen scurt.

Concluzia: dincolo de umilința la care ne-au supus guvernanții, mai rămâne și naivitatea cu care după 20 de ani pot crede că pot îndupleca Moscova.

Rogozin a plecat râzând, urmează să vină cu o noua „binecuvântare” Patriarhul Kiril, dar și pe acesta să nu uităm că… tot oficialii de la Chișinău l-au invitat. Bravo, tovarișci, tak derjati!