La 3 iulie 2013 Cabinetul de Miniştri a avizat un proiect de lege, care presupune că (dacă va fi votat de Parlament) şedinţele de Guvern nu vor mai fi transmise în direct. Consiliul Naţional de Participare (CNP) a atenţionat în repetate rânduri că în cazul sistării transmisiunilor online problema asigurării transparenţei în procesului de luare a deciziilor va deveni şi mai mare. CNP încurajează societatea civilă organizată şi mass media să fie lideri în procesul de monitorizare a activităţii Guvernului şi implicării active a cetăţenilor în procesul respectiv. Tot pentru a spori transparenţa şi gradul de participare la luarea deciziilor, CNP pregăteşte opinia sa cu referinţă la fiecare Şedinţă a Guvernului şi expediază din timp documentul fiecărui ministru.

Deoarece sistarea transmisiunilor în direct a şedinţelor de Guvern este „necesară” pentru „eficientizarea activităţii miniştrilor”, CNP a decis să organizeze câte o conferinţă de presă în fiecare miercuri, cu câteva ore înainte de şedinţele de Guvern. Scopul conferinţelor de presă preconizate este de a informa, prin intermediul media, cetăţenii cu privire la subiectele care urmează a fi discutate în cadrul şedinţelor de Guvern şi de a explica conţinutul documentelor înaintate spre avizare.

Guvernul încearcă să-şi respecte angajamentul şi agenda preliminară este făcută publică cu câteva zile înainte de şedinţă, iar o parte din proiectele de lege sunt plasate pe site-urile ministerelor pentru consultare, modul în care sunt formulate aceste documente este unul foarte tehnic şi greu de înţeles pentru publicul larg. În multitudinea termenilor de specialitate este foarte dificil pentru o persoană care nu este din domeniu să înţeleagă care este esenţa unui proiect de lege şi cum aceasta poate afecta viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean din R. Moldova. Astfel sunt votate multe legi, care au pornit de la iniţiativă bună, dar care în cele din urmă devin o povară nejustificată pentru cetăţenii ţarii, iar banii pe care îi plătim sub formă de impozite nu întotdeauna sunt cheltuiţi în cel mai raţional mod.

Chiar dacă este o perioadă de vacanţe Guvernul aduce pe agendă subiecte extrem de importante, astfel CNP-ul lansează mâine prima conferinţă de presă prin care va prezenta viziunea societăţii civile asupra agendei Cabinetului de Miniştri. 

În cadrul evenimentului CNP va prezenta publicului poziţia privind deciziile Cabinetului de Miniştri din 21.08.2013, ora 15:00, şi va explica ce se va schimba în societatea R. Moldova prin votarea documentelor cu privire la:

–          Decernarea Premiului Naţional;

–          Vânatul în Moldova;

–          Transparenţa proprietăţii media;

–          Publicitatea stradală;

–          Integritatea deputaţilor;

–          Stabilitatea financiară;

–          Listele electorale;

–          Numirea judecătorilor. 

Evenimentul va avea loc la 21 august 2013, ora 10:15, în sala de conferinţe a Agenţiei de presă IPN, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.