Săptămâna trecută mi-am scăldat ochii prin culori, broderii și ii. Este o stare inexplicabilă de liniște, magie și implinire, pe care o transmite bluza românească.

Am început cu Festivalul Covorului din satul Clișova Nouă. Duminica trecută am fost să văd covoarele Moldovei și să cunosc meșterii care le crează. Am admirat covoare de 5,6,12,16 mii de lei, dar m-am înnoit și cu 3 ii. Una am luat-o pentru maică-mea. Dar înainte să o poarte ea la Ia Mania, i-am făcut eu premiera la Sare și Piper.

Tot la Sare și Piper, toată săptămâna, am încercat să invit iubitoare, promotoare, colecționare de ii. M-am îmbolnăvit după ce am văzut colecția de ii ale Mariei Iliuț și ale Vioricăi Lupu.

Ioana Corduneanu din România, arhitect de profesie și autoarea blogului semnecusute m-am inspirat cu ceea ce face pe blogul său: imortalizează ornamentele de ii și le face digitale, adică le înveșnicește pe blogul său.

Iar Liliana Vițu, purtătoarea de cuvânt a primului ministru Leancă, a fost de acord să-și facă apariția în emisiunea noastră, purtând o ie pe care a primit-o de la mama sa în dar, pe vreamea când învăța la Londra. Când a apucat-o dorul de casă, mama i-a trimis niște conserve și…,această ie.

 

A fost o săptămâna magnifică. Începută cu Ziua Universală a Iei și încheiată cu IaMania. Am încurajat zeci de meșteșugari să creeze ii în continuare, am încurajat mii de femei să reîndrăgească ia și cu multă mândrie să poarte ie, am contribuit la nașterea a minim 5 noi meșterițe de ii prin atelierul pe care l-am organizat. Poate cel din urmă detaliu este și cel mai important lucru pe care am putut să-l fac pentru țara mea. Se poate spune, cu mâna pe inimă: misiune împlinită. E pentru prima dată, după monumentele istorice ale Chișinăului, când am ales să militez public, atâ de aprig pentru ceva. Recunosc, nu e o misiune ușoară să faci din ie o mișcare, mai ales dacă nu crezi în asta. Și e foarte ușor, când nu-ți pasă de ce vor zice cei din jur, pentru că asta contează mult mai puțin sau aproape deloc în comparație cu propria satisfacție și împlinire.

 

 

AICI CE A MAI SCRIS LUMEA DESPRE IA MANIA:

http://diez.md/2013/06/30/fotostart-bucuria-start-ia-mania/

http://www.youtube.com/watch?v=mmN-whpy56k&feature=youtu.be
http://diez.md/2013/06/30/foto-invatam-mestesugarit-si-culinarie-la-ia-mania/

http://unica.md/monden/ia-mania-pe-gustul-tuturor-foto/