Deseori mi se întâmplă să-mi fie solicitată părerea de designer vis-à-vis de un nou logotip, concept, proiect, reclamă etc. Şi lumea ştie că poate avea încredere în mine că voi păstra confidenţialitatea sau va rămâne off the record – orice discutăm în privat.

E altă chestie atunci când părerea îmi este solicitată public, deschis, pe Facebook. Iar dacă critica mea constructivă nu este luată în serios, şi mai e şi luată în râs, atunci merg până-n pânzele albe şi-mi zic „of”-ul pe blog.


La prima impresie, ce reuşiţi să „citiţi” în acest logotip?  (sursă poză)

Cine are urechi – să audă, cine are ochi – să vadă, cine are cap – să bage-n cap! Căci elaborarea unui logotip cere mai mult timp, aptitudini şi talent, decât să ştii unde este butonul „On” la PC şi paleta de culori în Corel sau Adobe Illustrator.

Acest logotip a fost elaborat gratuit de un amic pentru un alt amic. E clar că nu mai cauţi calu’n dinţi şi accepţi bucuros „cadoul”, dar băiatul a vrut să afle părerea mea. Nu ştiu de ce. Dar nici eu nu m-am lăsat rugată de două ori şi nici nu i-am zis ce-a vrut s-audă…

Designerul care a elaborat logotipul m-a luat peste picior, că am zis  „grosimi de litere” în loc de „duct”* şi „liniuţă” în loc de „transversală”**. Bun. Acum să trecem la partea practică, sper să fie ŞI MAI CLAR!

După cum vedeţi pe imaginea de mai sus, ductul literelor este de dimensiuni diferite: „a” ≠„b” ≠„c”, dar ar trebui să fie egal (ex. 1). Sau, cel puţin să fie justificat. Dar nu e. Am luat ductul literei „I” ca etalon (albastru închis) şi l-am comparat cu cele de la litera „N”. Din motive necunoscute şi nejustificate acestea sunt poziţionate sub un unghi „x”. De ce (ex.2)?

La fel de neclar şi neargumentat este diferenţa dintre variabila „a” şi „c”. Cu ce scop a fost făcut acest lucru? Este oare litera „V” mai puţin semnificativă decât „N”?

În altă ordine de idei spuneam că transversala de la „A” mi se pare inutilă, şi ar arăta mai bine fără (ex.3). În plus, am observat că modul în care se uneşte „I” cu „V” şi cu „A”/„N” în partea de jos este inestetic şi absolut accidental, aşa că am adaptat-o în stilul zonei unde se uneşte „V” cu „A”/„N” în partea de sus (ex.4).

Şi, poate, partea cea mai interesantă şi creativă a acestui articol – versiunile lucrate şi îmbunătăţite ale logotipului original în care ar fi trebuit să citiţi cuvântul „Ivan” în cazul în care până aici…

Continuare articol…