În articolul precedent vă iniţiam în lumea culorilor, vă explicam regimurile de culoare, vă arătam diferenţele dar şi vă prezentam caracteristicile principale. De data aceasta vreau să punem punctul pe „i” şi în ceea ce priveşte culorile Spot, Pantone şi speciale. Ce-i asta, pentru ce se utilizează, când se recomandă şi de ce…

Culorile Spot (sau Pantone)* sunt culori pure, adiţionale, care se tipăresc separat de CMYK. Ele nu sunt făcute prin amestecarea a două sau mai multe culori CMYK ci sunt create special, prin metode industriale. Pentru controlul acestor culori s-au creat sisteme de standardizare. Unul dintre cele mai răspândite sisteme de culori este Pantone.

Pantone reprezintă un sistem care asigură că orice nuanţă de culoare este aceeaşi indiferent de locul de unde este cumpărată cerneala, de cine este produsă sau în a câta pagină a fost tipărită. Ea nu poate fi mai intensă sau mai palidă, mai aprinsă sau mai stinsă. O culoare Spot (Pantone) este identică pe toate paginile, în tot tirajul, pe toate continentele şi pe orice suprafaţă tipărită: hârtie, plastic, metal, textil, etc. (ignorând, desigur, particularităţile materialului utilizat: luciul metalului, transparenţa sticlei, aspectul mat al plasticului sau structura textilelor).

E un soi de unitate convenţională, dacă vreţi. Aşa cum 1 m = 100 cm oriunde pe glob, la fel şi Pantone-ul (din logotipul „Orange” de exemplu) este identic peste tot în lume.

Pantone-ul şi în Africa e Pantone! 🙂

***

Ce este culoarea specială?

Culorile speciale sunt cerneluri mixte (metalice, fluorescente, perlate, răzuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile) care reproduc culori ce nu se pot obţine în mod normal prin amestecul celor 4 culori primare din spaţiul de culoare CMYK (sursa).

Culorile speciale şi culorile Spot:
– se comandă din timp la tipografie deoarece …

Continuare articol…