Nu ştiu cum e pe la alte agenţii de reclamă sau la alţi designeri-freelanceri, însă la mine e mare bătaie de cap atunci când vine momentul să iniţiez nu ştiu ce director, client sau PR manager într-ale design-ului. Pe lângă faptul că omul nu-ţi oferă nici cel mai mic credit şi-ţi suflă în ceafă în permanenţă „Fă logotipul mai mare”, el se face că nu aude atunci când îi comunici că materialele pe care ţi le pune la dispoziţie nu sunt potrivite pentru tipar.


RGB                                                           CMYK

Ei, şi pentru că sunt eu bună la suflet şi naivă că cineva va apuca să citească tutorial-ele mele, iniţiez o nouă serie de articole din domeniul „Know-how”-ului dedicate tuturor clienţilor mei care au muuuuuulte de învăţat, dar şi tuturor celor curioşi şi dornici să cunoască un pic mai mult decât nimic.

***

Color modes = regim de culoare

Pe scurt, TOT ce vedeţi frumos şi colorat la ORICE ecran (PC, TV, iPhone, iPad etc.) este reprezentat în regim de culoare RGB. Iar restul – TOT ce e frumos şi colorat, şi tipărit pe ORICE fel de hârtie – este reprezentat în regim CMYK!

Acum, oricât de ideal ar fi calibrat monitorul, oricât de perfecte ar fi noile tehnologii – nu ai cum să transformi o culoare RGB în CMYK (vezi poza cu baloanele) şi ea să rămână identică.

Motivul e simplu, RGB e culoare-lumină, CMYK e culoare-pigment. Observaţi jocul de lumini de la un concert şi ce se întâmplă la suprapunerea lor, şi ce se obţine atunci când se amestecă culori de acuarelă, de exemplu.

Denumirea RGB vine de la Red (n.r. roşu), Green (n.r. verde), Blue (n.r. albastru ) şi reprezintă culorile primare folosite de un monitor. Acest regim de culoare se foloseşte în general pentru web şi prezentări multimedia dar niciodată pentru PRINT. Ca să fiu mai explicită: o poză uitată în regim RGB pur şi simplu „dispare” din pagină şi după tipar coala de hârtie rămâne albă.

CMYK vine de la Cyan (n.r. albastru), Magenta (n.r. roz), Yellow (n.r. galben) şi blacK (n.r. negru). Acestea sunt cele patru „culori …

Continuare articol…