fesape

 

 

 

 

 

Cheia pentru reglementarea transnistreană constă în compromisul dintre cele două părţi

Ambasadorul american William Moser, care zilele trecute a participat la Odesa la runda ordinară de negocieri în format 5+2 pentru reglementarea transnistreană, spune că dacă Republica Moldova va reuși să-și ridice economia reintegrarea țării se va face cu mult mai ușor.

DSC_0514”Am auzit de mai multe ori spunându-se la Chișinău că negocierile nu vor aduce nimic și niciodată nimic nu se va schimba. Asta, mai ales în contextul actualei crize politice din Republica Moldova. Dar de fiecare dată le amintesc oamenilor că și Germania a fost separată, iar prin anii 1986-1987, când eram tânăr diplomat la Bonn, părea că așa va fi mereu. Dar lucrurile s-au schimbat. La fel, lucrurile se pot schimba la un moment dat și în Republica Moldova”, a declarat ambasadorul american într-un interviu realizat de Lina Grâu în cadrul proiectului FES/APE ”Dialoguri de politică externă”.

Diplomatul spune că negocierile pot fi de lungă durată și să dea impresia că nu schimbă nimic. ”Dar e un lucru bun însăși faptul că menținem cele două părți în dialog. Și atâta timp cât negocierile continuă, oamenii pot să spere că la un moment dat se va ajunge la un acord de reglementare”, spune William Moser.

Potrivit diplomatului, reunificarea se va face atunci când oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului vor dori acest lucru. Pentru a ajunge la această situație, Republica Moldova trebuie să-și ridice economia și să asigure prosperitate cetățenilor.

Ambasadorul William Moser a vorbit în cadrul interviului și despre îngrijorările SUA și ale comunității internaționale legate de evoluțiile politice de la Chișinău, care au afectat puternic buna imagine a Republicii Moldova în străinătate.

”Felul în care s-a procedat și modul în care a fost schimbată legislația în aceste câteva săptămâni creează impresia că structurile democratice ale statului ar fi manipulate în interesul unor actori politici. Sugestia noastră este ca toate instituțiile statului să-și analizeze la modul serios activitățile și să le facă mai transparente pentru oameni, iar liderii politici să-și lase la o parte interesele personale și să rămână axați pe sarcina de integrare europeană a Republicii Moldova”, spune diplomatul american.

Pe fundalul crizei politice, William Moser vede însă și lucruri cu adevărat bune. ”Ce mi s-a părut extraordinar în ultimele săptămâni au fost discuțiile publice care au avut loc pe fundalul crizei politice. Și aceste discuții publice foarte vibrante – pe bloguri și în mass media – arată că există fundament pentru o societate cu adevărat democratică aici”, spune ambasadorul SUA.

Cea mai mare problemă care nu permite o schimbare rapidă de mentalități în Republica Moldova este, în opinia sa, corupția la nivele oficiale. ”În SUA vorbim tot mai mult despre faptul că eliberarea de corupție este un drept fundamental al omului. Pentru că atunci când guvernele și instituțiile economice sau alte sfere ale societății sunt viciate de corupție, oamenii nu au libertatea de a-și trăi viața la deplinul ei potențial”, a spus William Moser.

Ambasadorul SUA a mai vorbit și despre proiectele americane în derulare în Republica Moldova, spunând că drumul Sărăteni-Soroca este făcut la standarde internaționale și va fi de o calitate ireproșabilă, iar sistemele de irigare finanţate de SUA vor asigura prosperitate fermierilor care și-au arătat interesul de a se implica în acest proiect.

”Cei 262 milioane dolari oferiți în calitate de cadou din partea poporului american prin proiectul Millennium Challenge Account constituie un mesaj de speranță oferit Moldovei, pentru ca oamenii să vadă că și în Republica Moldova se pot face lucruri bune și să-și schimbe atitudinea. Un proiect de nivelul MCA schimbă perspectiva și percepția oamenilor despre cum ar putea arăta țara și despre ce se poate realiza aici”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, William Moser.

 

Ce nu permite schimbarea rapidă de mentalităţi în R.Moldova este corupţia la nivele oficiale

Interviu cu ambasadorul SUA, William Moser

“Cheia pentru reglementarea transnistreană constă în compromisul dintre cele două părţi”

 

DSC_0740Lina Grâu: Zilele acestea la Odesa a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean. În ce condiții credeți că se mai poate ajunge la o reglementare a conflictului transnistrean, mai ales având în vedere şi criza politică de la Chişinău? Nu este aceasta o bătălie pierdută?

William Moser: Știu că în societatea moldovenească există îngrijorări în legătură cu faptul că instabilitatea politică ar putea afecta mersul negocierilor. Am auzit de mai multe ori spunându-se la Chișinău că negocierile nu vor aduce nimic și niciodată nimic nu se va schimba. Dar de fiecare dată le vorbesc oamenilor despre experiența mea.

Eram un tânăr diplomat la Bonn, prin anii 1986-1987, pe vremurile când orașul era capitala Germaniei de Vest. Pe atunci oamenii credeau că zidul Berlinului nu va cadea niciodata.  Dar lucrurile sau schimbat. Și lucrurile se pot schimba și în Republica Moldova.

De-aia le spun oamenilor că negocierile pot fi de lungă durată și să dea impresia că nu schimbă nimic. Dar e un lucru bun faptul că menținem cele două părți în dialog. Și atâta timp cât negocierile continuă, oamenii pot să spere că la un moment dat se va ajunge la un acord de reglementare.

Un alt aspect pe care aș fi vrut să-l punctez și care este foarte important de înțeles pentru ascultătorii dumneavoastră este că în declarația OSCE din decembrie anul trecut toți actorii semnatari ale OSCE – și Rusia, și Ucraina, SUA, Germania sau Franța, toată comunitatea internațională, au fost de acord că Transnistria trebuie să aibă un statut special în cadrul unei Moldove unite. Ceea ce înseamnă că comunitatea internațională are un singur gând despre cum ar trebui să arate soluția finală. Și, da, avem negocieri pentru a vedea cum putem să ajungem la această etapă finală, dar cred că suntem lămuriți cum trebuie să arate rezultatul.

Lina Grâu: Unde se află cheile pentru această soluție a conflictului transnistrean?

William Moser: Cheia pentru această reglementare constă în mod clar în compromisul dintre cele două părți – compromisul acceptat de Transnistria de a fi parte a Republicii Moldova și compromisul autorităților de la Chișinău de a crea condiții pentru a face ca Transnistria să fie binevenită într-o nouă Moldovă.

Lina Grâu: Din punct de vedere geografic se tot spune că această cheie pentru reglementare ar fi ba la Moscova, ba la Bruxelles, ba în altă parte…

William Moser: Știu că multă lume în Republica Moldova vorbește despre echilibrul geografic. Dar cred că adevăratul control asupra statului îl au oamenii din Republica Moldova. Și dacă toți cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului își vor exprima dorința ca această problemă să fie rezolvată, acest lucru se va întâmpla.

Lina Grâu: Apropo despre oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului – ați avut ocazia să-i cunoașteți și pe unii, și pe alții. Cum vi s-a părut – sunt mai multe asemănări sau mai multe diferențe la nivelul oamenilor de rând? Există conflicte între ei?

William Moser: Am întâlnit oameni de pe ambele maluri ale Nistrului și cred că asemănările sunt mult mai multe decât diferențele.

Unul dintre programele de asistență mari pe care îl derulăm și în Transnistria este trecerea la agricultura de performanță. Și am constatat că agricultorii din stânga Nistrului au aceleași probleme în a trece la agricultura performantă ca și cei de pe malul drept. Tot așa, lucrăm și cu unii producători din Transnistria din industria ușoară – îi ajutăm, ca și pe cei de pe malul drept, să ajungă pe piața externă, să se mențină acolo și să-și plaseze produsele.

Concluzia mea este că dacă Republica Moldova reușește să-și ridice economia și să înregistreze creștere economică, reintegrarea țării se va face cu mult mai ușor.

”Se creează impresia că structurile democratice ale statului ar fi manipulate în interesul unor actori politici”

Lina Grâu: Cum văd partenerii occidentali ai Republicii Moldova criza politică de la Chișinău? Apropo, am remarcat că oficiali americani nu au comentat referitor la pachetul de legi adoptate pe 3 mai, criticat intens de instituțiile europene.

DSC_1430William Moser: Aș vrea să transmit un mesaj foarte important pentru acest moment. Vreau să-mi exprim îngrijorarea, și cred că mulți dintre colegii mei internaționali sunt de acord cu mine, nu doar cu runda de adoptări legislative din 3 mai, dar și inclusiv cu cea care a avut loc în zilele de 18 și 19 aprilie. În mai puțin de două zile – pe 18 și 19 aprilie – întregul Cod electoral al țării a fost schimbat, procurorul general a fost desemnat și confirmat în funcție, și a fost aprobata inamovibilitatea funcției şefului Centrului Național Anticorupție.

Vreau să se înțeleagă clar că, în principiu, nu avem nimic împotriva unui sistem electoral pe principii geografice – noi în SUA avem o cameră întreagă în Parlament aleasă pe criteriu geografic. Îngrijorarea pe care o avem – și colegii mei din alte state împărtășesc această opinie – este cum poți să schimbi întregul sistem electoral al țării în doar o zi.  Pentru a face o astfel de schimbare, ar fi fost nevoie de discuții publice cu poporul și cu societatea civilă.

Apoi, am avut un alt pachet de legi adoptat pe data de 3 mai, după care o serie de decizii adoptate de Curtea Constituțională. Îngrijorarea SUA în această situație este legată de faptul că aceste măsuri creează impresia că structurile democratice ale statului Republica Moldova ar fi manipulate în interesul unor actori politici.

”E trist şi regretabil că aceste evoluţii au afectat reputaţia bună pe care o avea R.Moldova în exterior” 

William Moser: Cu adevărat trist și regretabil pentru SUA este faptul că aceste câteva săptămâni de activitate politică au afectat reputația bună pe care o avea Chișinăul în exterior.

Republica Moldova a avut în ultimii ani cu adevărat o reputație foarte bună. Și chiar dacă era evident că instituțiile democratice nu sunt tocmai mature, Republica Moldova a făcut progrese bune pe calea democratică. Și ca să dau numai câteva exemple de schimbare, pot să menționez reforma Ministerului de Interne, creșterea numărului de instituții mass media, apariția blogherilor și o blogosferă foarte activă și discuțiile foarte vii din ziare.

Problema este că aceste câteva săptămâni de activitate politică au afectat reputația bună pe care o avea Chișinăul în fața comunității internaționale, care este îngrijorată acum de starea democrației din Republica Moldova.

”Liderii politici să-şi lase interesele personale şi să se axeze pe integrarea europeană a R.Moldova”

William Moser: Deci, ceea ce sugerăm noi este, în primul rând, ca toate instituțiile statului să-și analizeze la modul serios activitățile și să le facă mai transparente pentru oameni. Iar liderii politici moldoveni să-și lase la o parte interesele personale și să rămână axați pe sarcina de integrare europeană a Republicii Moldova. Asta presupune depolitizarea instituțiilor, presupune ca cei implicați în procesul decizional să aibă mai puțină grijă de afacerile și interesul lor personale financiare și să se unească pentru a servi cu adevărat interesele cetățenilor.

Lina Grâu: Ați spus că imaginea Republicii Moldova a fost puternic afectată în ultimele săptămâni. Este actuala criză politică de natură să perturbe parcursul democratic și european al Republicii Moldova?

William Moser: În primul rând, aș atrage atenția ascultătorilor că nu sunt diplomat din spațiul european și nu pot face declarații din numele lor. Dar ce pot spune este că Republica Moldova nu a făcut bine imaginii sale în fața comunității internaționale prin acțiunile antidemocratice pe care l-a între prins în ultimul timp.

”Mi s-au părut extraordinare discuţiile publice intense din ultimele săptămâni. Acestea arată că există fundament pentru o societate cu adevărat democratică aici”

Lina Grâu: Este clasa politică din Republica Moldova suficient de matură pentru a depăși problemele interne și propriile interese și a se uni pentru a promova interesele ţării?

William Moser: M-am gândit foarte mult la starea clasei politice. Dar și mai mult mă interesează ce gândesc oamenii din Republica Moldova. Și ar fi corect să spun că, dacă poporul Republicii Moldova dorește schimbare, el ar trebui să se implice în această schimbare. Ceea ce spunem noi adesea în SUA, lucru valabil și pentru Republica Moldova, este că democrația nu este un sport în care să existe spectatori. Oamenii de rând trebuie să rămână în permanență angajați în procesele politice și să ceară socoteală guvernanților.

Dar vreau să vă spun că situația din Republica Moldova nu e chiar atât de întunecată. Ce mi s-a părut extraordinar în ultimele săptămâni au fost discuțiile publice care au avut loc pe fundalul crizei politice. Și aceste discuții publice foarte vibrante arată că există fundament pentru o societate cu adevărat democratică aici. Un alt aspect pozitiv este faptul că, atunci când ne uităm în spate la cei trei ani trecuți, vedem că liderii moldoveni au făcut progrese foarte bune în consolidarea democrației, făcând foarte multe lucruri bune – dezvoltarea mass media, noi organizații ale societății civile și mai multe reforme în instituțiile guvernamentale. Și dacă pe lângă aceasta și oamenii de rând se vor implica și vor cere socoteală guvernanților, sunt convins că lucrurile vor merge din nou spre bine.

Lina Grâu: Care ar fi rolul comunității internaționale în această situație? Au partenerii occidentali pârghii pentru a susţine procesele democratice din Republica Moldova, în așa fel încât să nu repetăm scenariul regretabil al Ucrainei?

William Moser: Nu voi vorbi din partea întregii comunități internaționale, dar voi expune poziția SUA – a Guvernului și a poporului SUA. Noi susținem democrația în Republica Moldova. Și am vorbit mereu despre necesitatea întăririi instituțiilor democratice, a combaterii corupției și despre politica de toleranță zero față de corupție și despre faptul că drepturile fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova trebuie să fie protejate.

Dar Republica Moldova este o democrație și este de competența poporului țării să decidă și să aleagă în ce mod să atingă aceste scopuri.

”Cea mai mare problemă care împiedică schimbarea rapidă de mentalitate este corupţia”

Lina Grâu: Care credeți că sunt problemele cele mai mari care nu permit o schimbare rapidă de mentalități în Republica Moldova și progresul real pe calea reformelor, democrației și apropierii de UE?

William Moser: Cred că cea mai mare problemă, cu cele mai serioase implicații, este corupţia la nivele oficiale. În SUA vorbim tot mai mult despre faptul că eliberarea de corupție este un drept fundamental al omului. Pentru că atunci când guvernele și instituțiile economice sau alte sfere ale societății sunt viciate de corupție, oamenii nu au libertatea de a-și trăi viața la deplinul ei potențial.

Deci, este foarte important pentru oamenii din Republica Moldova să le spună guvernanților foarte clar că își doresc o luptă cu corupția începând de la nivelele cele mai de sus – atât în sectorul justiției, cât și în sectorul guvernamental. Nimeni nu trebuie să aibă posibilitatea să plătească unui judecător pentru ca acesta să ia o decizie favorabilă, nimeni nu trebuie să-i plătească unui birocrat pentru a obține un proiect de construcție și toată lumea trebuie să aibă încrederea că poliția îi va proteja. ­

Asta e ceea ce vrem pentru Republica Moldova – să funcționeze ca o societate democratică modernă, normală, unde instituțiile statului servesc interesele cetățenilor.

”Niciun oficial nu trebuie să fie mai presus de lege”

Lina Grâu: O altă îngrijorarea a partenerilor occidentali este corectitudinea justiției în general, iar în ultimul timp a apărut și subiectul “justiţiei selective”.

William Moser: Ceea ce vedem noi acum cu intentarea unor procese de judecată ne ridică îngrijorări majore legate de ceea ce se poate numi ”justiție selectivă”. Este extrem de important pentru funcționarea sistemului procuraturii, aici sau în orice altă țară, la fel ca și pentru partea judiciară a sistemului, să funcționeze complet transparent. Când oamenii nu au încredere în sistemul justiției, inclusiv în procurori și judecători, ei nu vor crede niciodată că Guvernul este în slujba lor.

Oamenii din Republica Moldova îmi spun că lucrurile nu se vor schimba niciodată aici. Și înțeleg care sunt motivele acestui scepticism.

Știți, în SUA procurorii la nivel federal sunt numiți pe bază politică – deci avem procurori republicani și procurori democrați. Și pot să vă dau o listă lungă de cazuri din perioada guvernării lui George W. Bush, când procurorii republicani au pus sub urmărire oficiali republicani. Iar în prezent avem o serie de suspiciuni în cadrul administrației Obama cu birocrați de rang mai jos și am toată încrederea că procurorii democrați îi vor pune sub acuzare, în cazul în care acești birocrați chiar au violat legea. Și chiar dacă în proces de examinare aceste cazuri vor duce către persoane de rangul cel mai înalt, acestea oricum vor fi duse la bun sfârșit dacă legea a fost încălcată.

Așa ceva îmi doresc eu pentru Moldova – ca supremația legii să fie atât de puternică încât să nu aibă nicio importanță ce afiliere politică are individul, iar supremația legii să primeze. Niciun oficial nu este mai presus de lege.

Și ce mă bucură foarte mult este că în ultimul timp aud tot mai multe discuții publice la Chișinău despre acest subiect și despre cazuri concrete. Și acesta este un început pentru a ajunge la o mișcare democratică care să genereze schimbări în domeniu. Dar nu am spus nicio clipă că schimbarea se va face peste noapte – cel mai probabil va fi o cale lungă.

Lina Grâu: Cum vedeți situația creată în jurul Curții Constituționale?

William Moser: Curtea Constituțională, la fel ca și alte instituții din Republica Moldova, trebuie să demonstreze oamenilor că nu adoptă deciziile reieșind din considerente politice. Printre statisticile care mă îngrijorează cel mai mult sunt răspunsurile la întrebările din sondaje legate de instituțiile în care oamenii au cea mai puțină încredere – de obicei, acestea sunt instanțele de judecată. Și cred că judecătorii în general, curțile de toate nivele au responsabilitatea publică de a fi într-atât de transparente și corecte încât să reușească să reîntoarcă încrederea oamenilor în justiție.

Este unul dintre motivele pentru care am făcut mai multe declarații publice în care am spus că este important să fie retrasă imunitatea judecătorilor pentru fapte de corupție. Pentru că dacă există suspiciuni de corupție, trebuie să existe posibilitatea ca inclusiv judecătorii să fie trași la răspundere. Repet – niciun oficial nu este deasupra legii.

”Mulţi oameni mi-au spus că drumul renovat din fonduri americane va avea soarta celorlalte – lucrări de proastă calitate şi gropi. I-am asigurat că va fi în stare perfectă încă mult timp după ce eu nu voi mai fi în viaţă”

moserLina Grâu: La ce etapă se află implementarea proiectelor americane majore în Republica Moldova, inclusiv sistemele de irigare şi reabilitarea drumurilor?

William Moser: Luni, pe 20 mai, am avut ocazia să petrec o bună parte din zi cu prim-ministrul interimar Iurie Leancă la șantierul de pe sectorul de drum Sărăteni-Ghindești și am fost uimit de progresul realizat. La intersecția drumurilor de la Sărăteni este în construcție un pasaj suprateran care corespunde tuturor standardelor internaționale și ar putea face cinste oricărei țări moderne. Acesta va fi primul pasaj suprateran construit în Republica Moldova de la proclamarea independenței.

Și când vezi segmentele de drum deja renovat, înțelegi că va fi un drum foarte modern, la standarde mondiale. Pentru a avea garanția calității, fiecare turnătură de asfalt a trecut două testări de calitate în laborator. Și dacă va exista orice fel de defect de calitate, se va ști exact din ce partidă de asfalt a fost turnat segmentul cu pricina și cine este responsabil.

Le-am spus prietenilor mei din Moldova că drumul va fi într-o stare perfectă încă mult timp după ce eu nu voi mai fi în viață. Și vestea cu adevărat bună este că acest segment de drum va fi gata, cel puțin așa ne-a promis compania de construcții, până la sfârșitul acestui an. După aceasta se va face și reconstrucția drumului către Soroca. Astfel încât foarte degrabă Republica Moldova va avea un drum la standarde moderne.

Și cred că atunci când oamenii vor vedea acest traseu modernizat, ei își vor schimba atitudinea și părerea despre ce se poate face în Republica Moldova. Pentru că am întâlnit o mulțime de oameni care mi-au spus că acest drum renovat nu va exista niciodată, că va fi la fel ca și în cazul altor drumuri renovate – cu lucrări de proastă calitate, cu gropi care apar la scurt timp după finisare și care necesită imediat din nou reparații. Pe când vă asigur că acest drum va fi aici pentru multă-multă vreme.

”Momentele în care discut cu fermierii beneficiari ai sistemelor de irigare sunt cele mai frumoase petrecute în R.Moldova. Ei chiar cred că irigarea le va aduce succes şi prosperitate”

William Moser: Trebuie să amintesc și despre cealaltă componentă a programului de 262 milioane dolari oferit Republicii Moldova de către SUA în cadrul Millennium Challenge Account – cea privind reabilitarea sistemelor de irigare. Am oferit deja finanțare pentru două contracte – la Lopatna și Criuleni. Și cred că reconstrucția sistemelor de irigare în aceste localități va începe foarte curând. Iar luni, pe 27 mai, vom anunța patru concursuri noi pentru alte părți ale sistemului de irigare.

Vă recunosc că momentele în care discut cu fermierii care vor beneficia de sistemele de irigare sunt printre cele mai frumoase petrecute în Republica Moldova. Pentru că acești oameni chiar cred că având aceste sisteme de irigare vor putea fi fermieri de succes și să devină bogați. Este un entuziasm pe care nu îl poți mima.

Cei 262 milioane dolari care au fost oferiți în calitate de cadou din partea poporului american constituie un mesaj de speranță oferit Moldovei. Oferind sprijin în exact domeniile necesare, putem arăta că Moldova poate avea succes folosind resursele pe care le are.

De fapt, una din rațiunile pentru care am susținut Moldova în cadrul programului Millennium Challenge Account este pentru a reda oamenilor speranța. Pentru că putem veni ani la rând cu asistență tehnică, și am făcut lucrul acesta, însă un proiect de nivelul MCA schimbă perspectiva și percepția oamenilor despre cum ar putea arăta țara și ce se poate realiza aici.

Anume din acest motiv sunt importante și programele noastre de schimb la nivel de oameni de rând, studenți, parlamentari sau oameni de afaceri. La revenire, aceștia realizează că lucrurile pot fi diferite.

Am mai spus-o și repet – schimbările nu vin atât de repede și nici peste noapte. Dar ce este foarte important este ca oamenii, societatea să rămână angajată în acest proces.

“Interesul societăţii şi al democraţiei este de a menţine diversitatea vocilor în mass media”

Lina Grâu: Ați menționat mai sus că mediul informațional s-a diversificat foarte mult în ultimii ani în Republica Moldova. Pe acest fundal vedem însă și niște conflicte între autorități și instituții mass media, dar și între instituțiile de presă, cum ar fi recentul proces dintre PublikaTV și Jurnal TV pentru încălcarea proprietății intelectuale. Cum vedeți dumneavoastră aceste evoluții?

William Moser: Noi credem foarte mult în importanța unui mediu informațional divers. Și am fost foarte îngrijorați când acum un an și ceva televiziunea NIT a fost închisă. Am făcut atunci două declarații referitoare la acțiunile Guvernului și la reținerea examinării acestui caz în instanță. Am făcut aceste declarații pentru că am considerat că diversitatea mediului informațional este foarte importantă.

De asemenea, am fost foarte îngrijorați în trecut de cazurile în care jurnaliștii de investigații au fost aduși în instanță pentru publicațiile sale.

Și noi în SUA avem o Lege a defăimării, dar jurnalismul de investigație este esențial pentru democrație. Și noi vrem ca jurnaliștii să fie responsabili atunci când relatează. Dar în situația în care jurnalistul arată o preponderență de fapte care indică spre o anumită concluzie, el susține testul rezonabil de responsabilitate. Și procesele de judecată nu trebuie folosite pentru a restricționa aceste investigații.

În ceea ce privește procesul dintre PublikaTV și Jurnal TV, noi nu vom susține niciodată violarea drepturilor la proprietatea intelectuală. Nici eu, nici Ambasada SUA nu suntem în poziția de a ne expune cine are și cine nu are dreptate în acest caz. Cu toate acestea, noi îndemnăm instanța să examineze foarte atent și cu obiectivitate circumstanțele acestui caz și, dacă există violări ale drepturilor la proprietate intelectuală, penalitățile ar trebui să nu fie exorbitante, nu trebuie să fie mult mai mari decât prejudiciile cauzate. Și ce este cu adevărat inadmisibil este impunerea unei penalități într-atât de mari încât o instituție mass media să fie scoasă de pe piață. Proporționalitatea și buna judecată sunt foarte importante în acest caz. Pentru că interesul societății și al democrației este de a menține diversitatea vocilor în mass media.

Și vreau să amintesc publicului că singura afacere privată menționată în Constituția SUA este presa. Cu toate că avem o piață liberă, dinamică, în Legea noastră supremă este menționată doar o singură afacere privată – presa. Și acesta este un indiciu asupra importanței pe care o acordăm mass mediei.

Autor: Lina Grâu

Materialul poate fi preluat fără restricţii, cu indicarea sursei.