Invitat la emisiunea „Prim Plan” de la TVR (09.05.2013), primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă a declarat, despre ziua de 9 mai sărbătorită ieri la Chișinău cu mare fast, că nu a putut interzice evenimentul din PMAN pentru că a urmat legea R. Moldova, iar „legea de la noi este foarte liberă, foarte liberală”.

„Oricine, dacă își declară intenția să facă o manifestație undeva, are tot dreptul să o facă în baza legii, fără niciun fel de permisiune din partea Primăriei, care ia numai act și atât. Este, dacă doriți, legea primului venit, primului servit”, a răspuns edilul. Și continuă: „Întrebarea este însă cum poate fi interzisă o manifestare, un concert dedicat unei sărbători care este oficial în legislația RM? 9 mai figurează în legislația RM ca zi a Victoriei și de comemorare a eroilor căzuți pentru independența Patriei, care Patrie nu este clar, pentru că este vorba de URSS care demult nu există”.

Întrebat dacă ar fi avut unele pârghii să interzică asemenea manifestații, Chirtoacă a răspuns cu o întrebare: „Construim democrație prin abuz sau prin bunăcredință?”

Cât despre lozincile de pe panourile din Chișinău pe care era inscripționat „moarte canibalilor români”, Dorin Chirtoacă spune că acest eveniment a avut loc pe 28-30 aprilie și este gestul Ligii Tineretului Rus. „Concertul din PMAN a fost organizat de altcineva, de Unibank și Ambasada Rusiei, direct nu există o legătură, dar că există o legătură între toate manifestațiile de pe 9 mai este clar,  vorbim însă juridic.”

„De ce până astăzi în legislația RM noi nu avem Ziua Europei?”

„Legea spune că orice persoană fizică sau juridică are dreptul să declare că face ceva într-un anumit spațiu public și Primăria doar ia act, nu există cerere de solicitare, ci de informare, precum că cineva are de gând să facă o manifestație în PMAN sau oriunde în altă parte. Problema însă este alta: unde este administrația statului, unde este RM ca de 9 mai să facă Ziua Europei în mod oficial?”, se întreabă primarul Dorin Chirtoacă.

„De ce până astăzi în legislația RM noi nu avem Ziua Europei?”, mai pune el o întrebare. Și continuă: „Am făcut un asemenea demers la Parlament și sper să fie corectată legislația RM. Asta este problema, dar nu ce a scris Unibank și Ambasada Federației Ruse. Să avem în vedere că, până în prezent, la nivel de Guvern, de Parlament, de președinte, lucrurile nu au fost reglementate, iar delegația UE, din bun simț, nu vrea să facă pe 9 mai Ziua Europei, ci pe 18 mai sau în altă zi, în așa fel încât să nu-i supere pe cei cu Ziua Victoriei”.

”O să cerem să fie introdusă în lege Ziua Europei”

Asta spune că va face edilul. „Noi la Primărie am decis ca de acum încolo, pentru 100 de ani înainte cel puțin, atât din partea administrației locale, cât și din partea PL în acest caz, chiar dacă nu voi mai fi eu la primărie, să avem grijă să nu mai apară manifestații de asemenea gen în PMAN de 9 mai, de Ziua Europei, din cauza abuzului pe care l-au comis dânșii. În plus, o să cerem să fie introdusă în lege Ziua Europei, iar noi, Primăria, cel puțin cât voi fi eu la primărie, vom organiza Ziua Europei pe 9 mai și nu în altă zi, așa cum am făcut în 2008, în primul an când am venit la primărie și, respectiv, vom avea grijă să nu se mai repete ceea ce am văzut azi. Noi nu am vrut să abuzăm, am acționat conform legii. Nici la șmecherii nu vreau să recurg când este vorba de adevăr. Adevărul este mai presus de orice șmecherie. Prin asta s-a văzut abuzul dânșilor. Și asta este mai grav, că dânșii recurg la șmecherii, la abuz, la metode ascunse. De ce Ambasada Rusei nu a venit din start să spună că organizează concertul pe 9 mai, dar a băgat în față Unibank? Prin urmare, au ceva de ascuns, sunt cu musca pe căciulă”, conchide primarul de Chișinău.

Mesaj către Rogozin

În final, Chirtoacă a avut și un mesaj către Dmitrii Rogozin: „Viitorul nostru nu este în Uniunea Euroasiatică, ci în UE, acolo unde ne sunt și rădăcinile. Asta comunic și misiunii nediplomatice a Federației Ruse în RM”.