Foto: adevarul.ro

N-am văzut demult atâta panică în presă și mai ales pe mediul online. De parcă s-a căsătorit Britney Spears cu Iurie Leancă. Lucrurile sunt mai simple decât par și nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece. Poate Filat nu-i tare deștept dar nici atât de prost încât să-și îngroape viitorul politic într-o alianță cu PCRM. Toate sunt interese de moment pe care le dezlegăm mai jos.

Să le luăm pe rând:

1. Filat a fost tras pe sfoară de Plahotniuc de parcă a fost primul loser din cartier. Din acest motiv PLDM a votat în 5 zile toate proiectele propuse de PD, dar notez numirea Procurorului General și schimbarea sistemului electoral.

2. Sunt mai mult ca sigur că Plahotniuc știa de deciza Curții Constituționale și de faptul că Filat nu va mai putea fi Prim-Ministru. Altfel nu mi-aș explica graba de a vota proiecte atât de importante într-un timp atât de scurt. Azi Plahotniuc nici măcar nu reacționează la ce se întâmplă.

3. Și iată că ”puștiul” Filat și-a dat seama că a fost fraierit în plină zi, după doar câteva ore de la împăcarea cu Plahotniuc, atunci el chiar declarase că a făcut o greșeală începând acest război.

4. PLDM anulează tot ce a votat la propunerea PD cu ajutorul lui Voronin. Și evident că liderul PCRM vrea ceva în schimb, nu? Mărirea pragului electoral și eliminarea outsiderilor politici gen Dodon și Mișin, care au șanse reale să acumuleze 4%.

5. PCRM-ul foarte repede va încheia nunta și va începe a înjura în stilul lor. La moment este doar un schimb de voturi.

Deci Filat îl arde pe Plahotniuc până la urmă, și continuă foarte liniștit lupta începută. Toate se întâmplă de Paște când lumii chiar îi este în cot de politică și de știri. Concluziile de moment sunt cele mai rătăcite, deci nu vă grăbiți să anticipați lucrurile.

Părerea mea: Filat nu știe cu cine se joacă (Voronin) dar deja nu mai are ce pierde.

www.andreifornea.com