În așteptarea lui…

Într-o zi de martie, în care nici Aliansului nu ii venea să se ridice de JOS, Mătușa Dusea, stând și privind îngândurată la noroiul amestecat cu smocuri albe de zăpadă, se gândea la ziua cea mare și la el,  la Guvern, care a ieșit pe 20 februarie ( zi aproape istorică!) în fața poporului și a prezentat Raportul de Acțiuni pentru anul 2012. Mătușa  se mai gândea care au fost momentele pozitive și negative ale anului 2012, la cele 38 % de realizare a Planului de Acțiuni a Guvernului și la viitor.

În strictă conformitate cu ….

După prezentarea Raportului de Acțiuni al Guvernului, mătușa Dusea hotâră să facă o incursiune virtuală la toate ministerele pentru a evalua cât de transparentă este raportarea despre realizarea obiectivelor pe care acestea și le-au propus să le atingă în 2012, aceasta în condițiile în careMinisterul Culturii a realizat doar 20% din acțiunile planificate, Ministerul Tineretului doar 12%, în timp ce Ministerul Sănătății și-a îndeplinit datoria față de Plan în proporție de 20%, iar Ministerul Transporturile nu s-a dur departe – 23%.  Hotărârea ei de a efectua o inspecție a fost perfect legală și în strictă conformitate cu prevederea din Programul de Dezvoltare Strategică (PDS),  care zice expres : Evaluarea anuală se va realiza la finele anului în baza Planului anual al Ministerului şi va rezulta în Raportul anual de evaluare a activităţii Ministerului. Raportul anual de evaluare va indica atît realizările, cît şi eşecurile privind implementarea planului anual şi atingerea rezultatelor anuale (indirect a Obiectivelor PDS).

În căutarea rapoartelor invizibile

Cu ferma convingere că toate Ministerele au pregătit și plasat rapoartele de activitate pe site-urile lor, Mătușa Dusea se apucă de inspectat. După o zi întreagă de căutare și analizare a rapoartelor, Mătușa Dusea, făcuse următorul bilanț:

 

Și cu transparența cum rămâne?

Bilanțul transparenței la începutul anului 2013, arată că 6 din 16 ministere au datorii mari la capitolul raportare și transparență. Dar întrebările care o frământă pe mătușa Dusea este când vor fi achitate aceste datorii, dacă sunt prevăzute careva penalități ( a se citi sancțiuni) și în general de ce culoarea este transparența în Moldova?

P.S. Termenul limită de stingere a datoriilor este 31 martie. Exactîn ziua în care Fiscul închide sezonul prezentării declarațiilor pe venit!

 

* la data de 26 martie 2013