Luna martie mi-a adus în loc de tradiţionalul mărţişor, o avalanşă de mesaje cu aluzii referitoare la un nou plagiat. Avalanşa a ajuns şi pe Facebook, şi a prins foarte repede la public, căci deh, oamenilor le place să facă valuri în tazik. Şi mie îmi place, mai ales dacă asta aduce şi multe-multe vizite pe blog 🙂

De la un timp însă, am făcut o pasiune pentru studiul de caz. Aşa că atunci când lumea a zis că logotipul „Marcu’s Coffee” pare a fi inspirat de la „Starbucks Coffee” – am fost provocată să aflu dacă este sau nu aşa. Am căscat bine ochii, am făcut ocolul Chişinăului, am cules şi adunat tot felul de logotipuri şi informaţii şi iată verdictul:

În primul rând trebuie să precizăm un lucru. Cât de mult nu vi s-ar fi întipărit în minte logotipul „Starbucks” al anilor ’92-2010, din 2011 ei au un alt logo. Foarte diferit de precedentele. Respectiv, dacă e să fim obiectivi – niciun alt logotip prezentat mai jos nu seamănă cu actualul „Starbucks” 😉  Iar dacă „cineva” a luat de „bun” ceea ce „Starbucks” a lăsat de „rău” în 2010 – asta nu mai reprezintă o ilegalitate.

În al II-lea rând, zic să facem puţină abstracţie de gama cromatică care cu siguranţă nu poate fi patentată dar induce mult în eroare. În afară de „Starbucks”, restul sunt localuri din Chişinău. Toate logotipurile au la bază cercuri concentrice, câte-o imagine pe mijloc şi elemente decorative distincte (după cum urmează): 3 boabe de cafea, o boabă de cafea, un punct, o ancoră, o stea. Şi desigur – conţin cuvântul „coffee”.

„Starbucks wanna be” în Chişinău:


1. Cafea la pachet – hotelul „Cosmos”;

2. „Robert’s Coffee”;
3. „Marcu’s Coffee”;
4.„Coffee Break Costadoro”;
5. „Stukalov Coffee&R”.

La „Marcu’s Coffee” fontul, într-adevăr, seamănă cel mai  mult – dar nu este identic. În rest, judecând după gura lumii toate aceste logotipuri seamănă între ele şi au fost „plagiate” unele de la altele. Adevărul însă e altul. Sunt doar logotipuri ce seamănă ca formă, concept şi/sau culoare. Şi sunt foarte multe de acest gen:

„Starbucks wanna be” în lume…


Din punctul meu de vedere „Stukalov Coffee&R” seamănă cel mai mult cu „Starbucks”, dar asta e o altă poveste…

Continuare articol…