Consiliul politic al PLDM a decis ieri: Vlad Filat – Premier şi punctum. Filat, sărmanul, poate nu vrea, dar dacă aşa a decis consiliul, nu are încotro – trebuie să accepte. O brînză. Era clar din discursul lui Leancă că asta va fi decizia şi nimeni din partid nu va îndrăzni să se bage peste el.

Mă întreb, ce tupeu trebuie să ai să te impui în funcţia de Prim-Ministru după ce au ieşit la iveală mai multe fărădelegi pentru care Parlamentul ți-a dat „papucii”? Mi se pare anapoda şi faptul că PLDM vine cu noi condiţii, iar Filat declară că dacă nu va fi acceptat, PD şi PL se vor face vinoveţi de producerea alegerilor anticipate.

Cum să mai fii acceptat dacă nu mai eşti credibil? Gata, te-ai discreditat, fii bun şi pleacă. Ori Filat crede că Ghimpu şi Lupu vor ceda după ce au făcut atîtea declaraţii şi s-au arătat categoric împotrivă (expresie folosită des de Voronin)? Filat a avut şansa să revină la Guvern dacă accepta să demisioneze benevol şi să se aşeze la masa tratativelor cu colegii de Alianţă. Păsărica a zburat, iar acţiunile lui Filat le calific ca fiind mofturi personale şi nicidecum în interesul poporului.

Filat nu cedează fiindcă nu vrea să-i facă pe plac lui Plahotniuc, astfel lupta dintre cei doi continuă. Filat i-a declarat război lui Plahotniuc odată ce PLDM împreună cu PCRM i-a dat vot de neîncredere acestuia ca Prim vice-preşedinte al Parlamentului. Ceea ce văd pînă acum este că Filat a pornit lupta împotriva lui Plahotniuc total nepregătit. Aceştia se acuză reciproc, deşi, mai des o face Filat. Dacă nu greşesc, Plahotniuc a venit o singură dată cu o replică publică la adresa lui Filat, atunci cînd acesta l-a numit „păpuşar”. Dacă Vlad Filat, are dovezi că Plahotniuc a încălcat legea, să le aducă şi băgaţi-l odată şi odată la dubă pe acest „păpuşar” şi nu tulburaţi apele în zadar.

Diferenţa dintre ei doi este că Filat doar acuză fără să aducă dovezi clare (cuvînt utilizat frecvent de el), Plahotniuc însă, mai mult tace şi acţionează, demonstrînd că de fapt cel cu mîţa în sac este Filat. Ce argumente a folosit PLDM cînd i-a dat vot de neîncredere lui Plahotniuc? În schimb, am văzut care au fost dovezele puse pe masă la demitrea lui Filat. a că, Filat nu este acum în situaţia în care să pună condiţii şi trebuie să se resemneze.

Faptul că se insistă atît de mult ca Filat să revină la cîrma Executivului ar avea drept scop să arate lumii că el este unicul moldovean care poate conduce un Guvern. Nu pun la îndoială calităţile şi capacităţile lui Filat, dar problema constă în lipsa de integritate şi bun simţ.

 Cam asta