Nebunia de pe scena politică a ajuns la apogeu. Drept rezultat, societatea s-a delimitat cât se poate de evident în două tabere. Au ajuns oamenii să se urască din cauza politicienilor. Societatea devine mai scindată ca niciodată. Și aici intervine rolul primordial al presei. O presă pe care, după aprilie 2009, ne-am dorit-o corectă și echidistantă, dar care, din păcate, nu e nici pe departe așa. Partizanatul politic al instituțiilor media repugnă și îngrijorează.

Mai mult, distorsionarea vorbelor politicienilor a ajuns ceva la ordinea zilei. Scoaterea din context devine ceva firesc, aproape un must have! Pe vremuri, la un asemenea trucaj recurgea defunctul NIT pe a cărui mormânt unii „patrioți” încă se mai smiorcăie astăzi. Exemplele sunt cu duiumul și nimeni nu pare a scăpa de această meteahnă.

DeCeNews.ro

Un exemplu elocvent este felul în care a procedat Publika TV cu declarațiile directorului Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din România, Dan Dungaciu. Analistul a acordat o declarație pentru portalul de știri DeCeNews in care spune: „Căderea lui Năstase a început odată cu stenogramele. Filat are o problemă. Acestea sunt mult mai explicite decât cele mai explicite stenograme din România”.

Publika TV

Acum priviți ce știre dă Publika TV. Titlul este deja o distorsiune, pentru că sugerează că intervievatul ar fi declarat așa ceva: “Vlad Filat ar putea repeta soarta fostului premier român Adrian Năstase”.

Și continuă: „Apariţia în presă a unor stenograme a generat în 2004 declinul Guvernului condus de premierul român Adrian Năstase. Aceeaşi soartă pare să aibă şi Executivul condus de premierul moldovean Vlad Filat, după ce întregul Cabinet de miniştri a căzut prin moţiune de cenzură. De această părere este directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu. El a declarat, pentru DeCeNews, că demiterea Guvernului Filat a urmat modelul aplicat și în România, acum aproape 10 ani (unde a declarat? – nota mea).

“Căderea lui Adrian Năstase a început odată cu stenogramele. Vlad Filat a fost și el protagonistul unor înregistrări, apărute în presă la începutul anului, în care ordona șefului Fiscului, Nicolae Vicol, să preseze anumiți agenți economici și să le blocheze conturile. Stenogramele l-au discreditat grav pe Filat în ochii occidentalilor. Filat are o problemă. Acestea sunt mult mai explicite decât cele mai explicite stenograme din România”, spune Dan Dungaciu”.

Ziare.com

Nu vreau să comentez mai mult. Distorsionarea și folosirea unor declarații în interesul propriei politici editoriale sunt evidente. De altfel, într-un interviu din ZIARE.COM, intitulat „La Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei!”, analistul explicitează ideea:

„Deci populatia nu a sanctionat deocamdata acele stenograme, dar diplomatii europeni, diplomatii americani, cu siguranta ca si-au schimbat nitel parerea, si-au schimbat perspectiva”. „Daca pana mai ieri Vlad Filat si ministrul Leanca erau principalii parteneri de dialog in R.Moldova ai oficialilor europeni si americani, de data aceasta lucrurile se schimba pentru ca occidentalii nu pot trece peste asemenea lucruri, au alte valori, norme, proceduri, or Vlad Filat nu s-a comportat ca ei. E o dezamagire indiscutabila. Si care il costa acum la nivelul imaginii, iar mai tarziu, nu se stie… Daca asa stau lucrurile, si eu asa cred ca stau, s-ar putea ca UE sa ii sugereze lui Vlad Filat ca are oameni in subordine suficient de calificati ca sa poarte greaua sarcina de premier al R.Moldova europene. Dar daca Filat banuieste ca este posibil “scenariul Nastase”, atunci e clar ca nu are nicio disponibilitate pentru compromis.” 

Las comentariile pe seama voastră!