Demult doream să vă povestesc despre încă o campanie impresionantă marca IKEA, dar o tot amânam de la o săptămâna la alta fără vreun motiv întemeiat. Acum, revizuindu-mi planurile pe 2013 am găsit acest spot stocat în „To do list” şi am decis să-mi elimin „datoriile” rămase de anul trecut…

Recent, citisem însă un interviu cu o persoană importantă din domeniul reclamei made in MD şi printre altele, am rămas impresionată de fraza: Prea multă creativitate într-o reclamă e mai rău decât o reclamă necreativă”. Cei care mă cunosc cât de cât, ştiu că nu pot fi de acord cu aşa ceva, dar admit că sensul cuvântul „creativ” poate fi interpretat în mii de moduri.

Din punctul meu de vedere „creativ” presupune prin definiţie ceva bun, reuşit, inventiv, valoros, memorabil. Dacă zici că ceva e „creativ”, zici „de bine”. Niciodată n-aş spune despre o reclamă proastă că este creativă doar din simplul motiv că aşa spot tâmpit nu a mai fost creat până acum…

Sau e creativă totuşi? 🙂

***

Revenind la creativitate, iată spotul IKEA nominalizat la 2012 ADC*E Awards. Vă invit să vedeţi cum apar ideile creative, de ce sunt bune şi le recomand cu căldură, dar cel mai important (pentru clienţi) – cum o campanie creativă influenţează pozitiv vânzările:

2012 ADCE Awards – NOMINATIONS
IKEA Rothenburg / Homeview
Nomination in Websites
Agency: Wirz Werbung / BBDO Worldwide
Client: IKEA
Switzerland

Pe scurt, spotul relatează povestea IKEA care de la prea multe idei de piese de mobilier şi decor a rămas fără spaţiu de stocare. În ajunul deschiderii noului Showroom IKEA din Rothenburg, organizatorii au constatat că au nevoie de mai mult spaţiu pentru expoziţie şi au cerut ajutor (prin anunţuri în ziar) oamenilor simpli – să le dea apartamentele în chirie pentru un Showroom privat. Timp de 6 săptămâni IKEA le remobila/decora în întregime casa/apartamentul aplicanţilor la proiect.

Continuare articol…