Iniţial nici de gând n-aveam să scriu un articol despre asta… Mi s-a părut că nu ar fi arătat „bine”: mai întâi critic şi mă arunc cu verdicte tăioase la adresa lor, iar acum? Îi laud? Asta cum ar arăta dintr-o parte?

Dacă n-ar fi catalogat drept „pupat în fund”, la sigur se va găsi cineva să spună că am fost plătită să scriu acest articol, dacă tot e un trend acum să scrii la comandă… Aşa că mai bine zic eu – e un articol plătit! Acum respiraţi adânc şi continuaţi lectura…

O lună în urmă publicam un top ten al spoturilor made in MD în care îi clasam pe locul 5. Pe bună dreptate? Nu ştiu. Dar această era/este clasamentul în viziunea mea.

Astăzi însă, datorită lor, stă „Republic of Moldova” înregistrată undeva şi trecută la rubrica „Awards”. Iar cum moldovenii nu vor/pot/iubesc/obişnuiesc să se bucure pentru succesele altora – eu am să vă învăţ! Prin propriul exemplu. 😉

Trofeul „Best cinematography” câştigat de echipa „Publicis Moldova”
pentru spotul „Orange Moldova” din campania de Crăciun 2012.

Îmi amintesc că în schimbul de mesaje constructive pe care le-am avut în vara lui 2012 – le sugeram celor de la această agenţie să facă idei originale (nu „remixate”) şi să participe la concursuri. Acolo vor lua premii şi respectiv – renume şi bani! Mi-ar place să cred că am avut vreun milimetru de aport în treaba asta, dar nu vreau să mă măgulesc într-atât.

În schimb, divergenţele iscate în urma acelui articol pe mine m-au schimbat în bine. Am învăţat să verific sursele şi informatorii, să confrunt/abordez direct persoanele vizate (încă mai lucrez la acest capitol), dar mai ales, de la un timp, am decis să scriu şi de bine. Măcar uneori, măcar atunci când se merită! Deci un „schimb acid de idei contradictorii” a dus la ceva bun totuşi… Şi asta mă bucură tare mult.

La fel de mult cum mă bucură premiul pe care l-au obţinut. Dintre 33 de ţări participante, Republica Moldova câştigă şi ea ceva? Incredibil. Cu atât mai fascinant e acest lucru cu cât vezi grupul spoturilor nominalizate în aceeaşi categorie. Şi când credeam că RM nu are cinematografie, ea, culmea, câştigă premiul „Best cinematography” în cadrul festivalului internaţional „Worldwide Orange Advertising Awards”!

După mine spotul „Orange Moldova” este de departe cel mai bun, iar mai jos vă prezint toate cele 4 spoturi, din nou, în ordinea preferinţelor mele (subiective) 😉

Continuare articol…