Vinerea trecută, Prim-ministrul şi câţiva membri ai cabinetului de miniştri au avut o şedinţă* cu Consiliul Naţional de Participare**. În trecut astfel de şedinţe se desfăşurau exclusiv în prezenţa Prim-ministrului, a Secretarului de Stat şi a Cancelariei. A trebuit să argumentăm de mai multe ori, dar până la urmă Vlad Filat şi-a onorat promisiunea de a invita şi alţi colegi ai săi la şedinţa cu CNP. Respectiv, pentru prima oară am avut o întâlnire CNP în care am auzit şi părerea altor membri ai cabinetului de miniştri, decât a Premierului, despre calitatea colaborării Guvernului cu societatea civilă şi transparenţa decizională.

Prim-ministrul Vlad Filat şi Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr păreau sincer deschişi la propunerile noastre de implicare a cetăţenilor în luarea deciziilor şi la ideile de îmbunătăţire şi punere în aplicare a cadrului legislativ. Miniştrii Oleg Efrim şi Veaceaslav Negruţă, dar şi colegii din Cancelaria de Stat, chiar dacă erau uşor reticenţi faţă de insistenţa noastră de a coopera pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile, şi-au asumat anumite termene pentru activităţi concrete. Şedinţa a durat mai bine de două ore şi a fost una constructivă, cu propuneri şi asumări de acţiuni concrete.

Numai că înainte ca să merg la şedinţa respectivă am aflat ca mass media nu a fost invitată şi asta m-a stresat enorm, pentru că în trecut am argumentat alături de colegii mei că şedinţele Guvernului cu societatea civilă ar trebui să fie publice. Din observaţiile mele şedinţele importante la care media nu este invitată din start se fac pentru ca cineva să promoveze „dreptatea” unui partid sau a unei alianţe politice. Am văzut şi variante când media este invitată şi ţinută după uşă, ca să fie creată impresia de discuţii secrete, de suspans şi că cel care invită are un soi de alianţă cu invitaţii din societatea civilă. Ei bine, ultimul eveniment al CNP la Guvern a fost o şedinţă în care colegii mei au făcut o mulţime de propuneri concrete pentru îmbunătăţirea programului de guvernare. Iar fiecare din membrii Biroului CNP a subliniat că astfel de şedinţe trebuie să fie cu acces pentru presă, pentru că noi nu avem ce ascunde de societatea civilă, ba chiar ne dorim ca şi alţi colegi să ştie cum lucrăm cu Guvernul. Argumentul Prim-ministrului de a nu transmite on-line de la Guvern a fost cel pe care tot mai multă lume l-a auzit în ultimele săptămâni – „şedinţele de la Guvern sunt f.mediatizate şi de asta venim cu reforme, în curând nu se vor mai transmite on-line şedinţele de Guvern”.

Am să expun aici părerea mea şi a majorităţii colegilor din CNP şi din Consiliul ONG, argumente aduse aleatoriu despre „suspendarea regimului on-line” la Guvern:

Mass media înţelege mai bine cum acţionează guvernarea şi informează calitativ cetăţenii despre schimbările sociale, economice care urmează să se întâmple dacă şedinţele sunt transmise on-line. Jurnaliştii înţeleg cine şi ce face în Guvern, iar prin intermediul media şi comunitatea înţelege mai bine de ce cetăţenii Moldovei plătesc pentru funcţionarea Guvernului. Pentru ca reformele să se facă simţite este nevoie de timp şi lucrurile se mişcă spre bine destul de încet, suspendare regimului on-line va face ca deciziile Guvernului să fie mai puţin cunoscute de jurnaliştii care urmăreau din birou şedinţele de Guvern în momentul când se pregăteau să facă un material. Dacă în prezent cetăţenii au ştiri pentru că Guvernul se întruneşte şi este clar ce discută, de acum, reieşind din faptul că schimbările spre bine durează iar şedinţe on-line nu vor mai fi, oamenii se vor întreba „ce face acest Guvern?”

Sunt sigură că dacă nu vor exista şedinţe on-line Guvernul se va regăsi mai greu în subiectele de presă, mai ales în subiectele pozitive. Posibil că Prim-ministrul crede că dacă nu mai sunt transmisiuni în direct şi Premierul va face pentru mass media rezumate la şedinţele de Guvern va ieşi şi mai mult în evidenţă el însuşi. Poate că pentru Vlad Filat nu este suficient că oricine intră pe pagina web a Guvernului vede stele verzi de atâţia „filaţi” – site-ul face referinţă cam în 95% din poze şi titluri la …imaginea Prim-ministrului. Dacă după noutatea când pe www.gov.md deja apar articole al căror subiect şi poză este despre şedinţa Prim-ministrului cu ministrul cutare, or să apară şi rezumate ale şedinţei de Guvern cu referinţă exclusivă la Vlad Filat, apoi o să avem nevoie de o substanţă verde numită contravenin. Cred că este o abordare greşită din punct de vedere strategic, profesionist şi managerial ca într-un organ colegial precum este cabinetul de miniştri să iasă în evidenţă doar Primul. Un şef bun este cel care are echipă şi care ştie să valorifice capacităţile echipei sale, inclusiv pe on-line, dar mai ales pe pagina web şi la şedinţele Guvernului. Variante de genul „Prim-ministrul prezintă obiectivele de guvernare 2013 în faţa studenţilor, iar Viceprim-miniştrii şi vice-miniştrii nu au habar de eveniment” şi întreruperea transmisiunii live de la şedinţele Guvernului trebuie suficient analizate „pro” şi „contra”. Sigur că este nevoie de mai mult efort pentru a munci în echipă (inclusiv cu miniştrii din propriul partid), dar cred că de ex. Preşedintele Parlamentului  a avut doar de câştigat când a decis să accepte situaţia în care pe www.parlament.md să apară şi alţi colegi din legislativ şi chiar angajaţi ai Parlamentului. Şedinţele Parlamentului rămân deschise, şi chiar dacă unii deputaţi se cocoşesc cu discursuri populiste nimănui nu i-a venit ideea ca Parlamentul să-şi ţină şedinţele cu uşile închise.

Premierul are o capacitate înaltă de a învăţa, Vlad Filat a învăţat să răspundă mai calm la întrebările incomode ale mass media şi ale societăţii civile, comunică mai relaxat şi chiar a învăţat să dea mâna ferm şi privind interlocutorul, de asta nu este prea clar de ce-l deranjează camerele de filmat la Guvern. Din şedinţele de până acum am observat că chiar dacă unii miniştri au tendinţa să vorbească mult, Premierul se descurcă cu moderarea şi oricum el vorbeşte cel mai mult. Ciudat că Premierul care a numit miniştri care ştiu să să se expună coerent are cea mai mare problemă cu transmisiunile on-line, este ceva de ascuns?  Apropo, mă îndoiesc că alţi miniştri nu ar putea face o prezentare PowerPoint, precum Dorin Recean, despre ce-şi propun să realizeze, sunt convinsă că este vorba doar despre cum miniştrii să fie încurajaţi să se expună, decât să li se închidă microfoanele sau transmisiunile on-line. Este mult mai uşor să povesteşti despre ce vrei să faci, decât despre ce ai realizat, dar revenim la subiectul acesta când va fi prezentat raportul pentru îndeplinirea obiectivelor de guvernare pentru 2012.

Dincolo de faptul că „este mai uşor de dat, decât de luat”, renunţarea la şedinţele on-line a Guvernului va scădea dramatic din transparenţă. E-guvernarea înseamnă că orice cetăţean, orice ONG-ist şi orice angajat public înţelege procesul decizional, şi nu este secret că din miile de  oameni care privesc on-line şedinţele Guvernului câteva sute sunt chiar angajaţii administraţiei publice centrale, care în felul acesta sunt mai în temă cu etapa la care sunt anumite politici publice. Iar pentru mass media, ONG-işti şi opoziţia politică şedinţele de Guvern transmise on-line sunt unica sursă directă de a afla cine şi ce (nu) face în Guvern.

Pentru a discuta subiecte „între patru ochi” Guvernul are posibilitatea să introducă în agendă punctul cu secrete de stat, nu este o problemă că Guvernul nu poate să discute în linişte la o nevoie. În cazul şedinţelor publice e mai greu de asumat merite străine şi de dat vina pe alţii, iar asta îi motivează pe oameni să fie mai buni. De exemplu la ultima noastră şedinţă la Guvern, Premierul a mulţumit pentru efortul pe care îl face CNP, pentru a veni săptămânal cu comentarii preţioase la subiectele din agenda Guvernului. Într-un fel Prim-ministrul a recunoscut efortul CNP, după un an de nopţi nedormite a unei echipe f. mari de oameni (unii făcând muncă voluntară), dar aceasta a fost o şedinţă închisă şi asta numesc asumarea meritelor, pentru că public nimeni nu a auzit de la Vlad Filat că Guvernul are expertiză din partea CNP şi apreciază acest fapt.

Specialiştii în E-guvernare au atenţionat deja că istoria de succes a R. Moldova la capitolul E-guvernare va fi serios afectată dacă se recurge la sistarea transmisiunilor on-line. Interesant ce semnal s-a gândit să transmită, în 2013, Vlad Filat, cu anularea transmisiunilor on-line de la Guvern, dacă luăm în calcul că atunci când a venit AIE la guvernare aceste şedinţe au devenit publice pentru a demonstra deschidere şi transparenţă?..

*Aici sunt informaţii mai detaliate despre misiunea CNP, iar **aici – comunicatul Guvernului despre întâlnirea cu CNP la 25 ianuarie 2012.