Recent premierul rus, ex-președintele, Dmitri Medvedev a susținut ideea introducerii prin lege a cerinței către toți migranții de a susține un examen de cunoaștere a limbii ruse. Inițiativa reiese din promisiunile electorale ale actualului președinte Vladimir Putin, care vizează soluționarea migrației necontrolate și diminuarea consecințelor acesteia asupra componenței și coeziunii sociale a populației ruse. Cel puțin, aceste obiective au fost invocate în demersul electoral al actualului șef de stat al Rusiei.

În acest context, Medvedev a insistat în fața presei [1] pe faptul că respectiva lege nu urmărește discriminarea migranților, ci din contra facilitarea integrării lor în comunitatea țării gazdă, adică cea rusă (problema descrisă de asemenea în articolul “Rusia va impune imigranţilor test de cunoaştere a limbii ruse. Ce vor face gastarbaiterii moldoveni?”).

De fapt, vorbim despre un aspect sensibil al politicii interne ai acestei țări, pe care oficialii ruși vor să-l reglementeze  în favoarea propriilor cetățeni. Dar obiectul inițiativei discutate (cu referire la migranți) înglobează un cadru foarte general și de aceea plin de variabile necunoscute la etapa actuală.

Pentru Republica Moldova, ca și țară de origine a migranților care aleg să meargă spre Est, proiectul legislativ propus poate constitui o nouă barieră birocratică în drumul spre enorma piață de muncă din Rusia. De aceea, la Chișinău atât Ministerul de Externe, cât și Biroul pentru Relații cu Diaspora, trebuie să se preocupe de acest dosar arzător. Este nevoie de crearea unui grup de lucru mandat să analizeze inițiativa Moscovei (evaluând riscurile) și să propună partenerilor ruși (Ministerului de Externe, Agenției Federale pentru Migrație și altor instituții de profil) lansarea unui dialog bilateral pe marginea acestui subiect. În baza discuțiilor cu Moscova, oficialii moldoveni trebuie să prezinte specificul profilului migrantului moldovean orientat spre Rusia. Aceștia urmează să negocieze posibilitatea facilitării procedurii de evaluare a aptitudinilor lingvistice ale moldovenilor doritori să lucreze pe teritoriul rusesc.

Drept argumente în favoarea migranților moldoveni ce pot figura în negocierilor moldo-ruse pot fi menționate:….

 

Continuarea pe Observatorul Politic