După realizarea unui program pilot, în cadrul căruia 42 de tineri au revenit acasă de peste hotare și s-au angajat în mediul privat și public, Organizația Mondială pentru Migrație a venit cu un proiect ambițios, care are drept misiune ajutorarea Guvernului în oprirea exodul de creieri. Proiectul va fi sprijinit de Comisia Europeană și va beneficia de o finanțare de 2 mil. Euro. Această sumă va fi alocată pentru trei priorități: susținerea revenirii și angajării tinerilor în sectorul privat și public, instruirea tinerilor și sprijinirea start-up-urilor. În urma derulării proiectului, se așteaptă ca 200 de tineri să-și găsească un loc de muncă în sectorul public și privat, peste 600 să beneficieze de instruiri în domeniul afacerilor, peste 100 de granturi cu sume cuprinse între 2,000 și 10,000 USD să fie acordate pentru susținerea start-up-urilor.

Dar cu riscurile ce facem?

Inițiativa este una foarte salutabilă, dar pentru ca obiectivele proiectului să fie atinse și pentru asigurarea sustenabilității, este nevoie de a identifica constrângerile care ar putea impiedica buna realizare și continuitate a programului.

Cel mai mare risc al acestei inițiative este lipsa unor mecanisme ce ar proteja start-upurile în Moldova. Statisticile mondiale arată că circa 80 % din start-up-uri „mor” în primul an de activitate, datorită unor factori, valabili și pentru Moldova – povara mare fiscală și regulatorie, accesul limitat la finanțare,  resursele și materia scumpă, competiția acerbă din partea jucătorilor existenți pe piață, economia informală.

Al doilea risc major este